Публикация

Трима доайени в педиатрията бяха отличени за цялостен принос

Трима доайени в педиатрията бяха отличени за цялостен принос

Българската педиатрична асоциация (БПА) връчи годишните награди за 2018 г. на официална церемония.

Събитието се състоя в „Театро“ и събра над 200 гости

– медицински специалисти, известни обществени и политически личности, представители на неправителствени организации и на бизнеса.

 

Поздравителни ноти изпратиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ проф. д-р Златица Петрова.

 

Водещ на церемонията беше актрисата Янина Кашева, която участва в сериала „Откраднат живот“ по Нова телевизия в ролята на педиатъра д-р Кръстева. В програмата участие взеха и талантливите деца Валя Нушева и Камен Костадинов, които след дни ще се борят за голямата награда на националния фестивал „Детска мелодия на годината 2018“.

 

В началото на вечерта проф. Владимир Пилософ, председател на Управителния съвет на БПА, приветства гостите и каза: „За втори път Българската педиатрична асоциация провежда официална церемония по връчване на годишните награди... Съзнавам, че малко закъсняхме с това начинание – да откроим най-заслужилите сред нас. Онези, които са творили, преподавали на студенти и специализанти, лекували българските деца. На тези, които винаги със страст са намирали пътя към най-ефективните диагностични и лечебни методи. Благодарение на тях, и то в контекста на най-различни по естество трудности, българската педиатрия днес е на необходимото високо ниво“.

По време на церемонията бяха раздадени награди в шест категории

С награда „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ бяха отличени доайените на родната педиатрия – проф. Валентина Цанева, проф. Борис Бойкинов, доц. Адриана Анадолийска. С истинско вълнение и тримата наградени изказаха благодарност към своите учители, както и за признанието, с което ги удостоява БПА.

 

Доц. Анадолийска трогна всички присъстващи със словото си:

Нашите учители ни научиха на всичко – на знания, на сплотеност и най-вече да обичаме работата си и децата. Едно време, като се кажеше професор, това значеше много. Ние уважавахме нашите учители, ние ги питахме, те ни учеха. Сега не е така, сега има девалвация... И още нещо – напоследък всички колеги се вълнуваме, че идеята да се изгради национална педиатрична болница е на път да се сбъдне. Искам обаче да кажа, че не е важна толкова сградата, а хората, които ще бъдат в нея.

Награда „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на Клиниката по детски болести към УМБАЛ „Александровска“

Отличието прие проф. Пенка Переновска, началник на клиниката и национален консултант по педиатрия.

 

Тази година с наградата „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“ беше отличен не един човек, а цял екип – екипът на Национална програма „Детско здраве – Пирогов“. Призът връчи миналогодишният носител на наградата в тази категория д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-ото Народно събрание. Тя поздрави всички присъстващи за усилията, които полагат в областта на детското здраве.

 

От името на целия екип отличието прие проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Макар, че не съм педиатър на мен се пада честта да приема тази награда. Национална програма „Детско здраве – Пирогов“ се провежда вече шест години, но през изтеклата година беше изключително активна, благодарение на всички специалисти, които се включиха доброволно е нея. Ние излязохме от границите на „Пирогов“, за да бъдем полезни на нашите колеги от цялата страна, отбеляза проф. Балтов.

Д-р Асен Меджидиев, основателят на тази програма, допълни: „Изключително съм трогнат! Тук е моментът да благодаря не само на моите колеги, които участват в програмата, но и на всички педиатри и общопрактикуващи лекари от цялата страна, без които нямаше да можем да осъществим така успешно програмата. Обещавам да продължим и занапред тази благородна мисия“.

 

С награда „Социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване“ бе отличена компанията Санофи – България. Статуетката връчи Мария Владова, представител на ГлаксоСмитКлайн, миналогодишният носител на приза в тази категория. От името на Санофи наградата прие Петрана Жекова.

За първи път беше връчено и отличие в категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“

С честта бе удостоена Гергана Хрисчева от Българско национално радио.

 

Уникална по замисъла си бе и наградата в категорията „Моят любим педиатър“, която се връчи по волята на родителския вот и чийто първи носител стана д-р Захаринка Гочева, семеен лекар и педиатър в 29 ДКЦ, София. Призът връчи Наталия Кирилова, организатор на националната кампания „Моят любим педиатър“.

 

Благодаря за тази награда. Тя е за всички педиатри и джипита, които 24 часа, 365 дни в годината сме на разположение, вдигаме телефони, разговаряме с родителите кога за дребни, кога за по-сериозни неща... Огромно благодаря за доверието, заяви д-р Гочева.

Коментари