Публикация

Недостатъците на лятното меню




В чревния ни тракт непрекъснато нещо се случва, при това най-често незабележимо за човека: или възникват възпалителни процеси, или се увеличава броят на патогенните микроорганизми, или се нарушава балансът на микрофлората.

Летният сезон като правило е сериозно предизвикателство за организма ни, дори лекарите имат специален термин „летни разстройства”. А главната причина за тях е, че хората, затъжили се за пресни плодове и зеленчуци, се нахвърлят на новата реколта с огромен апетит. Така се получава прекалено рязка промяна в начина на хранене – в организма постъпват прекалено много целулоза и прекалено малко въглехидрати. Резултата го знаем всички.

Следващата прелюдия към летните разстройства са огромните слабителни възможности на плодовете и зеленчуците. Зелето, краставиците, доматите, сливите, ябълките, когато са в по-големи количества, са природните врагове на запека. Те имат един недостатък – постоянно раздразват лигавицата на червата и в крайна сметка ви гарантират тичането до тоалетната.

Третият опасен фактор са органичните киселини. Поначало те имат полезни свойства, защото успешно се справят с патогенните микроорганизми и по този начин дезинфекцират червата, но в по-големи количества могат да доведат до разстройство. Органични киселини присъстват във всички растителни храни, но някои градински представители са първенци. Това са киселецът и доматите. Затова внимавайте с количествата.

Четвъртият недостатък на лятното меню е недостатъчното измиване на плодовете и зеленчуците. Техните патогенни микроорганизми директно се отправят към червата. Така че трябва да се радваме, ако ни се размине само с краткотрайно разстройство. От почвата може да се хванат причинителите на много сериозни заболявания.

Като пета причина за летните разстройства се явява не особено грижливото отстраняване на загнилите места в плодовете и зеленчуците. По този начин в червата започват гнилостни и ферментационни процеси, които също могат да причинят неприятности.

От всичко изброено дотук не е трудно човек да се досети какво трябва да прави, за да избегне неприятната ситуация. Можем да добавим, че специалистите не препоръчват през лятото да се минава изцяло на растителна храна. В менюто ни задължително трябва да присъстват и въглехидрати – хляб, картофи, ориз, макаронени изделия.

Ако все пак не сте успели да избегнете разстройствата, снабдете се с препарати, които възстановяват чревната микрофлора и ще ви помогнат да се радвате на лятото, а не да го гледате през прозорчето на тоалетната.

Коментари