Публикация

Улеснен е режимът за изписване на биологични лекарствени продукти

Улеснен е режимът за изписване на биологични лекарствени продукти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отново бе домакин на експертна среща с представители на пациентски организации на ревматологично болните.
Обсъдени бяха редица теми, сред които

достъпът на пациентите до специализирана извънболнична ревматологична помощ

провеждане на лабораторни изследвания в амбулаторни условия и други.

 

Представителите на пациентските организации изразиха удовлетворение от постигнатото в диалог между институцията и пациентите облекчаване на режима за предписване на терапия с биологични лекарствени продукти.

С Решение на Надзорния съвет на НЗОК бе променен режимът за изписване на биологични лекарствени продукти

за пациенти над 18-годишна възраст от протокол ІА на протокол ІС – т.е. отпада необходимостта протоколите да бъдат разглеждани от комисия в Централното управление на НЗОК при всяко продължение на 6 месеца, ако не се налага смяна на лекарствената терапия. Същото важи и за лечение на пациенти под 18-годишна възраст с тежка активна болест на Крон и улцерозен колит, както и на активен ювенилен артрит.

 

С промяната на режима на протоколите от IA на IC при изписване на биологичните лекарствени продукти за лечение на пациенти с ревматологични заболявания

отпадна и необходимостта от множество документи

а именно:

 

Пълен набор заявителни документи здравноосигурените предоставят в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в следните случаи:

 

  • при започване на лечение;
  • при първо продължение;
  • при промяна в дозовия режим;
  • при смяна на терапията.

При продължаване на същата терапия - трети и пореден протокол, заверката се осъществява в РЗОК, като пациентът предоставя единствено два протокола - оригинал на нов „Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” – обр. МЗ-НЗОК, и предходен протокол.

Коментари