Публикация

Внимавайте с живите елхи, може да са опасни

Внимавайте с живите елхи, може да са опасни

Синдром на коледната елха - за някои това понятие може да звучи смешно, но според лекарите то е една напълно реална заплаха в месеца преди коледните и новогодишни празници. Много хора предпочитат да имат живо коледно дръвче в дома си, но се оказва, че това не е съвсем безопасно.

Защо е опасен синдромът на коледната елха

Касае се за алергени във вид на плесени, които "живеят" върху дърветата. Известни са над 50 разновидности и голяма част от тях могат да нанесат сериозни щети на човешкия организъм, особено за хората, които страдат от алергия.

Какви са симптомите:

Появява се хрема, дрезгав глас, обриви, кашлица, кихане, проблеми с дишането, главоболие, но може да стигне до появата на различни усложнения и пневмонии. Повечето хора си мислят, че са настинали или са хванали някой вирус, но диагнозата е съвсем различна.

жива елха

Около 70% от елите в гората са поразени от спорите на вредни гъби,

твърдят експертите. Попадне ли такова дърво в топло помещение и загрее ли се допълнително от светещите гирлянди, гъбичките започват стремително да се разрастват. А спорите им свободно да се разпространяват по въздуха и да проникват в дихателните пътища на хората.

Друга опасност

представляват химикалите, с които се обработват иглолистните дървета против вредители. Според учените тези ели са особено вредни за пушачите и страдащите от алергии или астма.

Колко време да държим живата елха в дома си

В случай, че в семейството има страдащ от алергии, по-добре преди да вземете живо дръвче, да се консултирате със специалист, окйто да каже дали състоянието позволява и има ли риск от задълбочаване на алергията.

В случай, че всички членове на семейството са здрави, елхата не бива да е вкъщи повече от една седмица, съветват алерголозите. 

Коментари