Публикация

Революционна противоракова ваксина тестват учени

Революционна противоракова ваксина тестват учени

Първи лабораторни тестове с противоракова ваксина от ново поколение изпитват учени имунолози от университета в Монреал, Канада. Революционната ваксина не само се бори с онкологичното заболяване, но има и способността да "обучава" клетките, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. Тя ще позволи да се води борба с болестта на генетично ниво.

Какъв е принципът на противораковата ваксина

В засегнатия от злокачествено образование организъм се вкарват специални "дефектни" гени, за да може Т-лимфоцитите да се приучат да унищожават по-ефикасно поразените от болестта тъкани,.

Използваните в научното откритие "антигени" първоначално били изолирани в засегнати от левкемия клетки, след което били обработени и накарани да дадат своя принос за унищожаването на ракови клетки. 

 

Канадските имунолизи не са описали все още точния механизъм на действие на откритието, но  съобщават, че в няколко лабораторни опита, проведени с мишки експерименталната терапия довела както до частично, така и до пълно излекуване от различни видове рак, включително левкемия.

 

Предстои ваксината да бъде тествана и върху хора, за което са необходими още по-задълбочени изследвания. Вероятно това ще се случи в близките две-три години.

Коментари