Публикация

БЛС против делегираните бюджети


Българският лекарски съюз обяви, че не приема въвеждането на регулативните стандарти в първичната и в специализираната извънболнична медицинска помощ, делегираните бюджети и заплащане на 80% от извършената дейност в болниците. Според БЛС това ще обрече много лечебни заведения на фалит и ще влоши качеството на медицинските услуги.

Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов припомни, че
правителството е поело ангажимента средствата за болнична помощ през тази година да не бъдат по-малко, отколкото през 2009 г.

„Няма как да приемем делегирани бюджети с крайна фиксирана сума. Ще настояваме да има прогнозни бюджети”, посочи д-р Райчинов.

БЛС изрази и несъгласие с методиката за изработването на националната здравната карта. Лекарският съюз обаче е получил уверенията на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, че критериите за изготвянето на картата се доработват и че при одобряването й ще участват експерти на съсловната организация.

Лекарският съюз прогнозира, че въпреки актуализацията на бюджета на здравната каса парите за болниците ще свършат преди края на годината и лечебните заведения ще продължат да трупат дългове. Причината е, че с бюджета за 2010 г. бяха платени дейностите, извършени от болниците в края на миналата година.

Коментари