Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в страната

Безплатни прегледи за туберкулоза в страната

Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат през тази седмица в областните градове на страната.

 

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

На всеки желаещ ще бъде определен рискът от туберкулоза чрез анкета и консултации

При необходимост ще се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще бъдат предприети мерки за хоспитализация и лечение, за да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията.

 

От министерството уточняват, че

тази ежегодна проява е доказала своята ефективност

за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

 

По време на проведени кампании през месеците март, юни и септември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 8 906 души, на 5 256 в риск са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 99 души с туберкулоза и 299 души с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г.

и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

 

В прикачения файл може да видите списък на болниците, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза.

Прикачени файлове

pdf

Коментари