Публикация

Кирил Ананиев: Закриването на Медицинския факултет към СУ не стои на дневен ред

Кирил Ананиев: Закриването на Медицинския факултет към СУ не стои на дневен ред

„Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса заедно, защото търсим диалог, а не конфронтация. Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет. Плановете ни са не само да съхраним съществуващата база, но и да я надградим“.

 

С тези думи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се обърна към студентите на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ по време на среща с тях и с ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков.

 

Предмет на разговора бяха както преобразуването на УМБАЛ „Лозенец“ в многопрофилна болница, осигуряваща комплексно лечение за деца, така и бъдещето на Медицинския факултет.

 

Кирил Ананиев подчерта, че

МЗ е взело всички мерки за определянето на допълнителни клинични бази

в които да се провежда обучението на студентите. На среща с директорите на университетските болници в София с екипа на МЗ, всички те са декларирали готовност да отворят вратите си за студентите на Медицинския факултет.

Важно е да изберем кои от тях искаме за вас. Заедно ще решим кои да са те, категоричен беше министърът.

Кирил Ананиев увери студентите, че

няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет

като последната е направена през тази година и е за 6-годишен срок. В този смисъл не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на обучаващите се и завършилите Медицинския факултет.

Няма да има прекъсвания на обучения, няма да се наруши учебният процес заради преобразуването на болницата и преместването на клиники, подчерта министър Ананиев.

В 6-месечен срок министерството трябва да е готово с анализ на състоянието на болница „Лозенец“

а самото преобразуване ще отнеме толкова време, колкото е необходимо. На всеки етап ще бъде провеждана среща със студентите, а решенията ще бъдат взимани съвместно, обеща Кирил Ананиев.

 

Намеренията на МЗ са детската многопрофилна болница да бъде създадена по чл. 5 от Закона за лечебните заведения като ведомствена болница към министерството.

Това ще стане поетапно, като в същото време ще строим новия корпус, с който да отговорим на изискванията за леглови капацитет за детска болница, посочи още здравният министър.

Министър Ананиев обясни, че

предстоят разговори с всеки един от лекарите, които сега работят в болница „Лозенец“

като те ще получат предложения, които да удовлетворяват изискванията къде да практикуват професията си. Крайното решение къде да работят ще бъде тяхно.

За мен тази среща беше изключително важна и ползотворна, защото исках студентите да чуят от мен и от ректора на Софийския университет отговорите на въпросите, които ги вълнуват. Студентите бяха изключително коректни и точни при задаването на въпросите, които касаят тяхната съдба и тази на Медицинския факултет, посочи министър Ананиев след срещата.

Кирил Ананиев обеща Министерството на здравеопазването да отговори официално на всички писмени въпроси на студентите и тези отговори да бъдат гаранция както за поетите ангажименти, така и за търсене на бъдеща отговорност.

Коментари