Публикация

Проф. Андреев: Венозната тромбоза при възрастните може да е от неоткрит рак

Проф. Андреев: Венозната тромбоза при възрастните може да е от неоткрит рак

Проф. Андрея Андреев е един от най-опитните специалисти по съдова хирургия в България. В София той приема пациенти в Медицински център "Искър". Професионалната му биография е изключително дълга. Бил е началник на Клиниката по съдова хирургия към Университетската болница в Стара Загора, консултант във ВМА и в болница в Кувейт. 

Автор е на 153 научни публикации, а също и на 3 книги. В момента на пазара се разпространява третото преработено и допълнено издание на книгата му "Съдови заболявания - съдова и ендоваскуларна хирургия".  

Проф. Андреев, с какви спешни съдови оплаквания идват най-често хората при вас?

Нека първо споменем острите съдови заболявания, водещи до драма. Съдовите специалисти разделят акутните увреждания на съдовете на тромбоза (запушване) и по-рядко – стеноза (стеснение ) - артериална или венозна. Клиничната картина при венозната и артериалната тромбоза е съвсем различна -  при венозната има заначим внезапно настъпил оток, лека болка, и ливидно оцветена кожа, но пациентът може да се движи. При артериалната тромбоза най-драматичното е силната болка, поради което засегнатите търсят спешна помощ, а крайникът е блед и студен, често схванат, и може да се стигне до ампутация. Лекарите наричат акутното венозно страдание дълбока венозна тромбоза (ДВТ), а артериалното е известно като емболия. И в двата случая има съвременно лечение, което позволява да се избегнат осакатяващи операции или белодробна емболия. Големият проблем е, че тези патологии не се познават добре от общопрактикуващите лекари, което е пречка за навременното насочване на пациента към точното лечение.

Кои са хроничните съдови заболявания?

Това са Хроничната Венозна Болест (ХВБ или недостатъчност, наричана още ХВН) и Хроничната Артериална Болест (ХАБ или недостатъчност, наричана още ХАНК). Причините и тук са коренно различини, както и клиничната изява на тези страдания, рязко отличаваща се от нази при акутните стредения. При ХВБ заболяването е свързано както с генетични фактори, така и със съвременния начин на живот – продължително стоене седнал пред компютъра или прав, докато при артериалната болест основният проблем е атеросклерозата съ своята многофакторна етиология.

Как може да се предпазим от тези болести?

Профилактиката се състои в избягване на рисковите фактори. На първо място при венозната болест е обездвижването, неблагоприятно влияе също продължителното стоене прав или седнал, а понякога е налице и наследственост, която не бива да се приема с фатализъм. При артериалните заболявания проблемът също е свързан с обездвижването, но тук от голямо значение има начинът на хранене, както и нивата на т. нар. "лош холестерол” в кръвта.

Кои са основните симптоми, признаци на хроничната  венозна болест – ХВБ?

В началото пациентите се оплакват от т. нар. оловни крака, тежест и напрежение в подбедриците, обикновенно в края на работния ден, които пациентите често толерират без да ходят на лекар. Това е т. нар. нулев стадий на ХВБ, когато почти няма обективни симптоми, поради което преди години обвиняваха пациентите в симулация. Сега е известно, че хроничната венозна болест или недостатъчност се подразделя на 6 стадия с различна кланачна изява.

Какви са мерките при ранните стадии на ХВБ?

Необходим е комплексен подход. Само една мярка не дава ефект. Обикновено препоръчваме медикамент, носене на специални чорапи дозирана компресия и режим. Режимът е най-трудното за изпълнение условие! Препоръката е на всеки три часа седене на компютър или стоене прав (продавачи, фризьори, медицински сестри и лекари и други) човек да сяда и да повдига краката на една педя по-високо от седалището, така, както американците си вдигат краката на масата - това е начин за оттичане на венозна кръв към сърцето. Но е трудно да се спазва такъв режим, защото трудовата дисциплина не го позволява.  Още при първите признаци за проблеми с вените в лечението трябва да се включи носенето на еластични чорапи, което също подпомага отичането на венозната кръв към сърцето, които чорапи на запад се покриват от здравните каси. Друг начин за подобряване на венозното оттичане - циркулация, е свързан с мускулната помпа, която действа при активно ходене, тичане или изкачване. При нашите условия това най-добре може да се постигне чрез изсачване на поне 6 етажастълби между етажа.

Кога и как се повишава рискът от образуване на тромби? Вярно ли е, че с възрастта кръвта се сгъстява?

Сгъстяването на кръвта е относително понятие. При възрастните хора има още нещо: съществуват заболявания, които протичат скрито и нерядко блокират съдовете при което венозната кръв в съответния крайник се застоява. Тогава в организма автоматично се активира системата за образуване на тромби. Така се стига до венозна тромбоза, която е добре описана в току що излязбата от печат четвърда моя книга книгата по съдови заболявания. Така дълбоката венозна тромбоза при възрастните става “маска” на злокачествено заболяване като усложнение на основното заболяване, което често не е диагностицирано. Имал съм доста пациенти, при които неоплазмата блокирани и лимфните пътища и се стига до лимфедем. При по-подробно обследване на тези болни се оказва, че имат метастази.

 

За съжаление за повечето хора само болката е сигнал да отидат на лекар. Когато няма болка, повечето трудно се сещат да потърсят помощ. Важно е навреме да се търси компетентна помощ, която е решаваща за лечението или вторичната профилактика, защото своевременното лечение на болестта предотвратява нейните усложнения. Така близо 90% от хората, които лекувам, са в напреднал стадий. За нас съдовите хирурзи е удоволствие да лекуваме болните в ранния стадий на заболяването, защото тогава и пациент, и лекар виждат чаканият ефект от терапията.

Може да се спасим от атеросклерозата и как?

Атеросклерозата няма лечение, но има профилактика. Ако пушите, пиете всеки ден, ядете мазна храна, не очаквайте тя да ви се размине. Гените играят роля, но само дотолкова, че при едните хора нещата ще се случат по-бързо, а при другите - по-бавно във времето. За да сте здрави на старини, мислете за това от младини!

Какво представлява болестта на Бюргер?

Болестта на Бюргер е коварно заболяване. Тя засяга млади хора, като обхваща около 5% от населението на България. Особено разпространено е на Балканите - от България до Кипър,и особено в Индия, Китай и Япония, но в САЩ напхример малко лекари познават това заболяване. Има лечение на тази болест но е много скъпо. Само лекарството струва около 100 лв. на ден, но това е единствената терапия. При липса на лечение често се стига до ампутация на крайници. За съжаление НЗОК плащаше няколко години това лекарство но спря и в момента има „куха” клинична пътека за медикаментозно лечение на Бюргер без финансиране. Не знам в друга страна да има такъв парадокс!

Кое е по-важно за диагностиката на съдовите заболявания - анамнезата или апаратурата?

Все още важи правилото: Който добре разпитва, добре лекува! Не може да се започне директно с изследването, дори да е широко използвания Доплер. При оплакване пациентът отива на съдов специалист, който ще го прегледа, ще постави диагноза и ако е необходимо, ще назначи или направи изследване.

Кога се мисли за операция на разширените вени?

Оперативната намеса е тогава, когато пациентът вижда, че въпреки лекарствата, които взема, нямат ефект, или пък вените стават много големи, и разбира се при усложнения – тромбофлебити, венозни язви и др. Много внимателно трябва да се прецени дали е нужна такава интервенция. Има и алтернативни методи на класическата операция, но съветвам пациентите добре да се информират, преди да изберат при кого и как да се лекуват, желателно е да бъде специалист, запознат с всички лечебни техники.

Коментари

Напълно съм съгласна с вас проф.Андреев за последните 6 месеца имам 2 случая лекувани за дълбока венозна тромбоза на коите в последствие се откри карцином на дебелото черво ,затова все се замислям имам ли такъв случай да търся някъде и карцином.