Публикация

По време на лятната почивка нараства рискът от хепатит

Чакано, жадувано, обожавано... лятото дойде. А прохладните гори и морските плажове изглеждат все по-примамливи.


Лятната почивка може да бъде щастливо преживяване, което ни зарежда с енергия за следващите месеци. Но може и да предизвика проблеми.

Традиционно нараства броят на стомашно-чревните инфекции.  

Сред най-честите рискове за здравето е хепатитът – известно е, че го наричат болест на мръсните ръце.

Купуваме сандвич или някое морско лакомство от улична сергия. Не е сигурно дали продавачът си е измил ръцете, нито кой е докосвал храната преди това.

Изкусителният сладолед на плажа, който е толкова обичан от децата, също може да поднесе изненади.    

Вирусът на хепатит А е устойчив на ниски температури и лесно се пренася чрез замразените храни или охладените напитки.

Плодовете и зеленчуците, купени от пазара, също са потенциален източник на зараза. Затова повтаряният до втръсване съвет суровите храни да се измиват с течаща вода, отново е в сила.   

Хигиената в курортните заведения също не е гарантирана. Вирусът може да се пренесе чрез недобре стерилизирани прибори или замърсени повърхности. Заниженият контрол при приготвянето на ястията крие допълнителни рискове.

Когато храната се консумира директно на плажа, немалко хора пропускат да си измият ръцете. Впрочем, често няма условия за това.

На някои места дори е възможен воден режим. В такива случаи добрата хигиена става мисия невъзможна, включително и за запалените чистофайници.  

Всъщност, заразяване може да настъпи и без да е консумирана замърсена храна, и без да е имало контакт с болен. 

Голям риск от пренасяне на вируса на хепатит А крият замърсените води.

Почивката на палатка в някое диво място привлича все повече привърженици сред тези, на които е омръзнала суетнята в големите курорти. Често за измиване и дори за готвене се използва водата от някоя рекичка или извор, без да е сигурно, че в нея няма замърсявания.  

Водата на плажовете също може да поднесе неприятни изненади. На някои места отходни тръби изливат фекалии в близост до зоните за къпане. В такива случаи вирусът може да попадне в организма при плуване.  

Проводник на заразата могат да бъдат също остарелите и зле поддържани водопроводи.

Какво да направим? Да се откажем от ласката на морето, плажните лакомства, почивките на палатка? Да забраним на децата да строят пясъчни замъци? Не се налага.

Ако поставяме под въпрос хигиенните условия на мястото, където отиваме, ваксинирането срещу хепатит А е сигурен начин за предпазване. Ваксината Havrix 720, която се прилага у нас, е подходяща за деца от 1 до 18 години, включително.

Съществува и комбинираната ваксина срещу хепатит А и В, която е препоръчителна за всички неболедували от хепатит и родени преди 1992 г. Децата, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В веднага след раждането си.

Коментари