Публикация

Подскачащите гени правят всеки човек уникален


Поредиците ДНК, известни като „подскачащи” гени се срещат много по-често, отколкото учените мислеха досега, и почти всеки човек има уникална комбинация от тях, съобщава Ройтерс.

Американски учени установили още, че транспозоните са ДНК поредици, които могат да се движат в рамките на генома на една отделна клетка, заемайки различни позиции в него, като „подскачат” по хромозомите.

Процесът се нарича транспозиция. Неочаквано голямо количество от тях се открива в туморите на рака на белите дробове, но не и в рака на мозъка, и учените се надяват това да им даде идеи как да се справят със смъртоносната болест.

Откритията може да помогнат за разработването на индивидуално лечение и по-точно насочено използване на лекарствени и други средства, за да се лекуват и предотвратяват различните заболявания.

Специалистите открили уникални транспозони в над 90% от 76 души, подложени на изследвания. Тези мутации може да засягат функционирането на други гени. Може да променят начина им на действие, да ги активират или дезактивират.

Известно е, че 45% от генома са транспозонни поредици, но повечето от тях са неактивни и се предават от поколение на поколение. За науката са важни тези, които се движат днес.

Коментари