Публикация

Над 1/3 от студентите са пробвали наркотици


По повод Световния ден за борба с наркотиците  - 26 юни, започва информационна кампания, чиято цел е да привлече вниманието на младите хора към рисковете, до които води употребата на амфетамини, и да ги провокира сами да разпространяват информация помежду си.

Част от дейностите на кампанията са верижни имейли, конкурс за журналисти, както и порталът „Пристрастен към живота”, който е четириезичен. Той предлага полезна информация, представена достъпно, за опасността от наркотиците.

Между 430 и 475 хиляди българи на възраст от 15 до 64 години са употребявали поне веднъж в живота си наркотици. Данните са на Националния фокусен център за наркотици и наркомании от 2008 г.

Най-масово използваният наркотик е марихуаната. Хероинът е най-силно свързаният с проблемна употреба наркотик. Увеличава се ползването на синтетичните стимуланти - амфетамини и вещества от типа на екстази.

Същевременно, по данни на Националния център по наркомании, нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора и най-вече сред учениците.
Поне веднъж в живота си наркотични вещества са пробвали 35,2% от студентите, както и всеки трети ученик от 9-ти до 12-ти клас.

Според експертите през следващите години в България се очаква нарастване на употребата на метамфетамини.

Метамфетамините са от групата на „парти” наркотиците. В ежедневието се употребяват от хора, които искат да получат мимолетна сила и самочувствие.

Коментари