Публикация

Затлъстяването - водеща причина за пандемията от диабет тип 2

Затлъстяването - водеща причина за пандемията от диабет тип 2

Затлъстяването нараства епидемично и по данни от 2016 г. засегнатото население в света е 1.5 милиарда. По данни на Световната здравна организация от тази година хората със затлъстяване и наднормено тегло са 1,9 млрд. възрастни и 75 млн. деца до 19-годишна възраст.

 

Това обяви проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, на семинар за здравни журналисти „Часът на диабета“, организиран от АстраЗенека България.

Затлъстяването е водеща причина за развитие на редица хронични заболявания

като високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания. Индексът на телесната маса у нас за периода 2006 – 2012 г. показва, че над 70% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване.

 

Според Международната диабетна организация

за 15 години броят на диабетиците е нараснал почти трикратно

– от 151 млн. през 2000 г. до 415 млн. през 2015 г. В Европа броят на диабетно болните е 60 млн. души между 20 и 79 години.

У нас повече от 500 хиляди българи имат диабет тип 2

като повече от половината (51.6%) от диабетиците са със затлъстяване. Диабетно болните имат и сърдечносъдово заболяване 2.5 пъти по-често в сравнение със здравите хора.

 

Проф. Борисова е категорична, че

за намаление на диабета и сърдечносъдовите заболявания трябва да се лекува първопричината – затлъстяването

Според нея възпитание в семейството от ранна възраст на здравословен стил на живот е ключов в превенцията на затлъстяването, а оттам и на диабета.

 

За целта специалистът препоръчва разумно хранене с подбор на продуктите като вид и количество, както и системно движение с игри, туризъм, спорт. В същото време данните сочат, че 20% от мъжете и 25% от жените в България са физически неактивни.

 

Коментари