Публикация

Зимните ни навици се отразяват неприятно на стомаха

Зимните ни навици се отразяват неприятно на стомаха

Как да си помогнем

Зимата е период от годината, който освен със студено време, се характеризира с множество празници. Чести събирания около масата, обилни трапези и храни, които невинаги отговарят на понятието „здравословно хранене“.

По празниците често си позволяваме да хапваме пикантни, пържените и панираните ястия, сладки и мазни храни, салати и сосове, съдържащи майонези и подправки, дразнещи стомаха. Фактът, че през студените месеци намаляваме физическата активност, движим се по-малко и това не позволява на организма ни да преработи качествено храните, които приемаме.

Резултатът е повече от неприятен

Подуване на корема, усещане за тежест, неприятно куркане на червата, газове, проблеми с жлъчката. Не е рядко, когато се наблюдава разстройство или запек. Всички тези проблеми са следствие от „празничния“ режим на живот.

Дали са функционални и кога сигнализират за нещо по-сериозно може да определи само лекар. Консултация със специалист  гастроентеролог ще даде отговор на въпроса – необходимо ли е специфично лечение или промяна на хранителните навици са достатъчни.

 

Функционалните нарушения лесно излизат наяве при един преглед от специалист гастроентеролог. Ако при насрочените от лекар изследвания не бъде открита някаква органична причина за тези симптоми, тогава става въпрос за функционално нарушение.

 

 

5 промени, които трябва да направите в храненето

1. Разделете храненията на закуска, обяд и вечеря с леки хапвания към 10 сутринта и 16 следобeд.

 

2. Не преяждайте. Хората неслучайно отдавна са стигнали до правилото „ставай от масата леко гладен, но в никакъв случай преял“.

 

3. Вечеряйте преди 19 часа. Изключително погрешно е също човек да ляга веднага след нахранване, но това се прави масово. Ензимите, които трябва да преработват храната, имат определен биологичен ритъм в денонощието Количествата ензими, които се отделят от нашите ендокринни жлези, са разпределени така, че да поемат най-голямото натоварване до около 19 часа вечерта. Това важи и за инсулина, и за други ензими.

Лягането веднага след нахранване нарушава механизмите, създадени от природата. 

4. Избягвайте храни, съдържащи оцет, сол - те предизвикват проблеми с храносмилането. През зимата се консумират традиционно големи количества туршии. Там обаче има много консерванти, като най-вече солта и оцетът са тези, които действат неблагоприятно върху нашия организъм.

 

5. Ограничете алкохола - той поразява не само черния дроб, той унищожава клетки в панкреаса, където се съдържат храносмилателните ензими. От друга страна, специално за червеното вино е доказано, че скъсява времето за преминаване на храната през целия гастроинтестинален тракт и по този начин често се получават функционални разстройства, конкретно диария.

 

Как допълнително да подпомогнем храносмилателния тракт

Като необходимо допълнение към правилното хранене (като вид и режим) и активното движение ние препоръчваме и медикаменти, които не са в истинския смисъл на думата химически синтезирани. Това са помощни средства, съдържащи съставка, която отнема газовете в червата.

 

Като препарат с добър ефект, специалистите препоръчват „Комфортекс“, тъй като облекчава симптомите на тежест, газове и урегулира ритъма на изхожданията. Тоест, ако някой е имал разстройство, с употребата на „Комфортекс“, освен че ще се чувства по-добре, без тежест, без подуване, ще си урегулира и режима на изхожданията. Изготвен е изцяло на билкова основа.

 

 

Препаратът не е обвързан с определено време или продължителност на приемане. За пациенти с вече изброените оплаквания от подуване, газове и стомашен дискомфорт се препоръчва първоначално да се направи по-интензивно лечение – тоест десетина дни да се взимат примерно два пъти по две капсули по време на хранене. След това вече може да се приемат само, когато има проблем или след по-обилно хранене.

Коментари