Публикация

ВАЖНО! БЛС свика извънреден събор за НРД

ВАЖНО! БЛС свика извънреден събор за НРД

Извънреден събор по повод Националния рамков договор (НРД) за 2019 г. организира Българският лекарски съюз (БЛС). Съборът ще се проведе на 14-15 декември 2018 г. в киносалона на ВМА. По време на събитието съсловната организация на българските лекари ще трябва да реши ще подпише или не Анекса към НРД 2018 г., който трябва да регламентира финансовата рамка за 2019 г.

 

Извънредният 69-ти събор ще започне с отчет за финансовото изпълнение на бюджета до 30.11.2018 г. и приемане на проектобюджет за 2019 г. Веднага след това ще бъде представен и подложен на обсъждане Анекса към НРД 2018.

 

За да установи нагласите на гилдията и да сондира мнение относно предстоящия голям дебат за новия финансов модел на здравеопазването още през ноември БЛС стартира в CredoWeb онлайн дискусия на тема: НРД 2019 – какво искат лекарите. Онлайн дебатът тече близо месец и в него участват над 450 лекари. Лично председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров следи коментарите и предложенията в дискусията. Кои от тях са намерили място в Анекса към НРД 2018, ще стане ясно по време на извънредния събор.

Ето и някои от най-интересните коментари в дискусията:

Уважаеми колеги, като пряк участник в подписването на предходни НРД-та мога да кажа, че трябва да се започне от остойностяване на всички дейности в здравеопазването - нещо което във Франция е направено през 1956 г. и прието от Сената. Такава е практиката в почти всички страни от ЕС. Само у нас още системата действа както по време на социализма. Другото нещо, което трябва да се направи, е ЗЗО да важи за всички български граждани –т .е. всеки да си плаща 8% здравна вноска, а не както сега 9 категории, за които праща държавата. Отново социализъм в действие - някои са равни, а други са по-равни...Другите важни неща са: деполитизация на НЗОК, изваждане на бюджета на НЗОК от консолидирания републикански бюджет...

Непременно  трябва да се преразгледат клиничните пътеки и да се преостойностят. Изключително подценена е пътеката мозъчен инсулт, има многобройни пътеки за дегенеративни заболявания и радикулит, които могат да се диагностицират и лекуват амбулаторно - те трябва да отпаднат. Да ми каже председателят на БЛС къде в Европа има хоспитализация за мозъчна и корова атрофия и лумбосакрален радикулит? Кой е измислил многото и алогични клинични пътеки? Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Допълнителните пари ще потънат като вода в пясък. Няма стратегия за обединение на съсловието от болничната и доболнична помощ. Няма ясно дефинирани и съвременни диагностични и терапевтични алгоритми. Защо да се отделят пари за профилактика на работещи, които провеждат такава от ЗОФ за допълнително осигуряване. Кому е нужно това дублиране?

Потребителската такса да се актуализира отново съобразно минималната работна заплата.  Да се реши и проблема със заплащането на детския преглед. Лекарският  труд да се оценява както всички други професии.    

Нещо се обърка в модела още преди години. Сега е безпредметно да дискутираме. Между кого трябва са се сключи рамковият договор? Аз си мисля, че: между НЗОК (обществена институция, събираща вноски от осигурените, плаща за извършена дейност) и лекарите, работещи свободно или в здравни заведения. Няма място за Министерството на здравеопазването като посредник!  Но какво се случва сега: НЗОК има ли самостоятелност, за да взема решения? Не, естествено. Тя отдавна не е обществена и самоиздържаща се. Събира пари като застраховател или банка, но ѝ нареждат как да ги разпределя. На коя банка бюджетът се обсъжда и одобрява от Народното събрание? Как се взема решение повечето от събраните пари да се дадат на фармацевтичните компании и на доставчиците на апаратура втора употреба? Дейности, които по Закона за здравеопазването са задължение на държавата - спешна помощ, онкологични заболявания, осигуряване на държавните служители и пр. постепенно се наместиха в бюджета на НЗОК  И защо редовият осигуряващ се трябва да плаща за роботизирана хирургия, а районната  болница, в която си е лекувал децата вече не съществува?...

Включете се в дискусията НРД 2019 - КАКВО ИСКАТ ЛЕКАРИТЕ, за да прочетете всички предложения и коментари и да споделите своите виждания>>>

Коментари