Публикация

Студенти от Факултета по дентална медицина направиха безплатни прегледи на хора с увреждания

Студенти от Факултета по дентална медицина направиха безплатни прегледи на хора с увреждания

В навечерието на светлите коледно-новогодишни празници студентите от специалност Дентална медицина към МУ-Варна - Мирослав Стойков, Мерал Халилова, Неделя Петкова и Никола Бъговски, съвместно с д-р Сирма Ангелова от Катедра „Детска дентална медицина“, посетиха Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Ривиера“.

 

Целта на посещението бе провеждане на безплатни дентални прегледи на хората в неравностойно социално положение, страдащи от ментални заболявания.

Инициативата за това благородно дело бе на заместник-декана на Факултета по дентална медицина

доц. д-р Радосвета Андреева, д.м.н., и безусловно подкрепена от декана на Факултета по дентална медицина проф. д-р Стефан Пеев, д.м.н.
Екипът бе топло посрещнат от директора на центъра г-жа Мария Чанкова и г-жа Таня Момчева, ръководител екип.

 

Студентите се радваха на сътрудничество и от страна на медицинската сестра към дневния център г-жа Божана Донева, здравен работник с многогодишен професионален опит.

 

Студентите направиха профилактичен преглед на всички пациенти, като демонстрираха персонално на всеки един

правилата за правилно почистване на зъбите

Всеки прегледан получи тематичен подарък.

 

Екипът от Факултета по дентална медицина е убеден, че общото здравословно състояние до голяма степен зависи от орално-денталния статус на индивида, както и че чрез системните грижи за оралното здраве може да се осъществява превенция на редица социално значими орални заболявания.

 

Инициативата се осъществи със съдействието на Асоциациите на студентите по медицина, дентална медицина и фармация във Варна и Студентския съвет към университета.

Коментари