Публикация

Двете големи болници в Стара Загора трябва да се обединят


Ако до средата на септември университетската и многопрофилната болница в Стара Загора не се обединят, двете здравни заведения ще изпуснат шанса да получат финансиране от Брюксел на стойност 10 млн. лева за създаване на една от 8-те високотехнологични болници в страната.

Ако тази болница не бъде създадена в Стара Загора, ще я направят в Бургас.

Министерството на здравеопазването не иска сливането на двете болници да стане под административен натиск, заяви д-р Кирил Добрев, изпълнителен директор на университетската болница.

Според проекта за областна здравна карта, легловата база и на двете заведения ще бъде намалена, ако има съкращения на кадри, най-вероятно те ще са лекари.

В момента университетската болница разполага с 287 легла, миналата година са преминали около 9000 пациенти, една трета от тях са от други области на страната.

Ако двете болници се обединят в една обща университетска, в нея ще се съкратят дублиращите отделения, а ще се развива ревматологията, хематологията и алергологията. Клиниките ще се ръководят от хабилитирани специалисти, а за началници на отделенията ще се проведат конкурси. 

Коментари