Публикация

ОЗОНОТЕРАПИЯ ПРИ СТАВНИ БОЛЕСТИ / ДЕФОРМИРАЩИ АРТРОЗИ, АРТРИТИ, ЕПИКОНДИЛИТИ, ХРОНИЧНИ БУРСИТИ/

ОЗОНОТЕРАПИЯ ПРИ СТАВНИ БОЛЕСТИ / ДЕФОРМИРАЩИ  АРТРОЗИ, АРТРИТИ, ЕПИКОНДИЛИТИ, ХРОНИЧНИ БУРСИТИ/

Озонотерапията  има противовъзпалителен ефект, за сметка на  озоновото модулиране на простагландиновата система, формираща вътреклетъчната антиоксидантна защита на организма против активация на свободнорадикалните реакции. Обезболяващият ефект се дължи  на проникването на озона в областта на възпалената става и окислението на медиаторите, които предизвикват болката. Активният кислород подобрява метаболизма на ставните тъкани и структурите на ставния хрущял,

предотвратявайки последващото им разрушение, възстановява вътреставните тъканни процеси, микроциркулацията в поразените стави, оказва регенериращо действие.

         В зависимост от величината на поражение на ставата се определя концентрацията и количеството на озоновата смес която се поставя както вътреставно така и околоставно. Необходими са 2-3 процедури седмично общо 10 процедури. Ефектът се засилва значително, ако инжекциите се комбинират с венозно въвеждане на предварително озонирана кръв на пациента при същия обем.

         Още при 2-3 процедура пациентите отчитат значително намаляване на болката, увеличение на обема на  пасивните и активни движения на болната става. Продължителността на безболковия период след курса на озонотерапията е 3-5 месеца после това е необходимо да се повтори лечението.

         Безболковият период значително се увеличава, ако  озонотерапията се съчетае с вътреставно въвеждане на  кортикостероид един път седмично общо 3-5 пъти.

 

Източници : Рокитански, Рива Сансевермо, Ц.Фами,  С. Симсен

Коментари