Публикация

Център за лечение на диабет с инсулинови помпи във Варна


Център за лечение на захарен диабет тип 1 с инсулинови помпи ще бъде открит във варненската Университетска болница „Св. Марина” на 28 юни.

Причината е, че единствената помощ при провеждането на този тип терапия пациентите досега получаваха единствено в София.

У нас една съвременна помпа, подходяща и за деца, струва 7 800 лева. Тя се предписва като вид терапия по строго определени медицински показатели.

Сред пациентите на „Св. Марина” едва пет са децата, подходящи за инсулинова помпа, но реално не се знае дали ще си я поставят, тъй като здравната каса не покрива нейната стойност.

„Освен това въпросът не е само в това да си купиш уреда. Трябва да имаш и екип от лекари, които са на 24-часово разположение, които да те подкрепят”, поясни доц. Виолета Йотова, началник на обединената педиатрична клиника в болницата.

Според нея е крайно време здравната каса поне частично да започне да покрива разходите за помпата, както е в цял свят, тъй като тя се предписва на определени деца, бременни и хора с лош контрол на захарта.

„Макар устройството да е скъпо, няма да са чак толкова много хората, на които то ще бъде предписано”, посочи доц. Йотова.


Коментари