Публикация

Проф. Иво Петров спечели приза Лекар, който вдъхновява

Проф. Иво Петров спечели приза Лекар, който вдъхновява

Проф. Иво Петров е най-вдъхновяващият специалист в областта на кардиологията

Това показват резултатите от четвъртия етап на кампанията на CredoWeb „Лекарят, който ме вдъхновява“. В месеца на кардиологията лекари и лечебни заведения от цялата страна номинираха 20 от най-достойните и вдъхновяващи личности в специалността. В онлайн гласуването се включиха близо 300 медицински специалисти, който с вота си поставиха на челната позиция световноизвестния инвазивен кардиолог и новатор проф. Иво Петров.

 

Проф. Петров е национален консултант по кардиология и инвазивна кардиология, ръководител на Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити Клиник Съдречно-съдов център. Автор е на над 100 научни публикации в български и чуждестранни издания. Член е на УС на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти, както и на Българското дружество по интервенционална кардиология, Латиноамериканска асоциация на интервенционалните кардиолози, Аржентинското дружество на инвазивните кардиолози и на Испанската асоциация по кардиология. Прокарал е път на десетки методи и техники за безкръвно лечение  на сърдечно-съдови заболявания. Пионер в инвазивната кардиология, въвежда за първи път у нас едни от най-модерните и авангардни техники за ендоваскуларно лечение на сърдечни заболявания. Прави първата безкравна имплантация на MItraClip при митрална инсуфициенция, първото у нас каротидно стентиране, първата супраселективна тромболиза при исхемичен мозъчен инсулт и БТЕ, имплантира за първи път у нас стентграфт при дисекация на аортата, въвежда транскатетърно имплантиране на аортна клапа (TAVI) и много други. Той вдъхновява с иновативaтивното си мислене и подход. 

 

Освен признанието на колегите, победителят в месеца на кардиологията проф. Иво Петров  бе отличен от CredoWeb със значката “Лекар, който вдъхновява“ . Той  получи специална награда, осигурена от фирма VALENTIS.

За него ще бъде заснет и филм, представящ професионалните му постижения.

 

                                       доц. Мария Токмакова

Вотът на гилдията постави на втора позиция сред най-вдъхновяващите кардиолози доц. Мария Токмакова от пловдивската УМБАЛ "Св. Георги"

Доц. Мария Токмакова е председател на Българско кардиологично дружество, както и началник отделение към Кардиологична клиника в УМБАЛ Св. Георги, Пловдив. Тя има множество специализации в чужбина, сред които: European Practicum on Clinical Exercise Testing, Balatonfured, Унгария; специализация в Кардиологична клиника, Hopital Beaujon, Клиши, Франция, като стипендиант на Европейското дружество по кардиология; едногодишна специализация по кардиология в Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, Бостън, САЩ и др. Автор е на над 40 публикации, има две участия в монографии, една от които публикувана в САЩ, а също и над 200 цитирания в различни международни публикации. Основните й научни интереси са в областта на хронична сърдечна недостатъчност, кардиоваскуларен риск, патофизиология на дишането, функционален капацитет и сърдечна рехабилитация при болни с ХСН. Доц. Токмакова е номинирана заради постоянния й ентусиазъм да се развива и надгражда знанията си в областта на медицината. 

                                     проф. Ивайло Даскалов

Трето място в кампанията "Лекарят, който ме вдъхновява" гласовете на лекарите отредиха за кардиолога от ВМА проф. Ивайло Даскалов 

Полк. проф. Ивайло Даскалов е ръководител на Клиника кардиология в МБАЛ-София, ВМА. Има две клинични специалности по кардиология и вътрешни болести. Научната му продукция включва над 100 труда, 4 книги и 2 монографии с общ импакт фактор 25,111. Трудовете са цитирани 619 пъти, от които 594 пъти в чужбина. Проф. Даскалов е член на редакционните колегии на редица български и международни научни списания, като „Военна медицина”, „Българска кардиология”, „Сърдечно-съдови заболявания”, „Мединфо”, „Austin Hypertension” и „Journal of Cardiology and Therapy”. Член е на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), Съсловното сдружение по електрофизиология и кардиостимулация към ДКБ, Европейското кардиологично дружество, Американската асоциация по ехокардиография, заместник председател е на лекарския съюз при МБАЛ-София, ВМА, член е на Академичния съвет и Етичната комисия при МБАЛ-София, ВМА. Според колегите му, проф. Ивайло Даскалов е доказан специалист в областта на кардиологията. Той е от хората, посветили изцяло живота си медицината и на мисията да възпитава будно и достойно поколение млади специалисти след себе си, заради което е номиниран.

 

CredoWeb благодари на всички лекари, сестри, експерти, други медицински специалисти, които подкрепиха и продължават да подкрепят кампанията Лекарят, който ме вдъхновява. В началото на 2019 г. тя ще продължи с номинации в областта на Акушерството и гинекологията. 

 

Предишните етапи на кампанията и победителите в тях можете да видите на страницата на кампанията Лекарят, който ме вдъхновява >>>

Коментари