Публикация

Комарите – жужащите летни дразнители


Летните прохладни вечери са истинско удоволствие след дневните горещини, но могат да бъдат съсипани от досадното присъствие на комарите, защото топлото време благоприятства излюпването на милиони ларви от яйцата им.

Комарите имат много слабо зрение, но за сметка на това сетивните им органи са много чувствителни и силно специализирани към ароматни молекули.

Хапещите насекоми реагират на въглеродния диоксид, който издишваме, както и на телесната ни миризма. Бактериите върху кожата ни произвеждат нашия индивидуален аромат, който се състои предимно от млечна киселина и амоняк.

Много предпочитани са и хората с т.нар. сладка кръв или богата на мазнини и холестерол, както и любителите на прекалено много сладки напитки.  

За разлика от други насекоми ухапването от комари е незабележимо и безболезнено. Това се дължи на факта, че в слюнката на комарите се съдържа вещество, което има локално обезболяващо действие.

Освен това те отделят отрова, която пречи на съсирването на кръвта и предизвиква размекване на кръвоносния съд, така че насекомото да може да смуче възможно най-много.

При ухапване чесането не помага, а дори може да навреди и да предизвика възпаление. Това, което е достатъчно за третиране на ужилването, е охлаждането му и намазването с противовъзпалителен гел или крем с охлаждащ ефект.

Когато обаче мястото на ужилване се подуе много бързо и се увеличи, може да е настъпило възпаление или алергия. При алергии подутината е под формата на мехур, изпълнен с водниста течност. В повечето случаи това е безобидно, но много мъчително за засегнатите. Те дори не могат да спят, а на следващия ден се чувстват отпаднали.

Въпреки това чувствителността към комари е далеч не толкова опасна в сравнение с алергията към отровата на пчели и оси.  

Комарите са преносители на различни видове болестотворни организми, но опасност от заразяване със сериозни заболявания като СПИН или хепатит не съществува.

Една от най-широко разпространените болести, чиито причинители са комарите, е маларията. У нас често се диагностицират случаи на малария, внесени от ендемични страни. През 2009 г. са регистрирани 8 случая, като 2 от тях завършват летално.

Какво можем да направим, за да предотвратим ухапването от досадните насекоми? Носенето на по-светли дрехи, които да покриват по-голямата част от тялото през вечерните часове, е предпочитано, тъй като тъмните цветове са много атрактивни за комарите.

Мрежата на прозореца, както и използването на масла за мазане от кедър, евкалипт или цитрусови плодове също биха помогнали да ограничим достъпа на комарите в стаята. Но за да може тези масла да са наистина ефективни, концентрацията им трябва да е толкова висока, че трудно се понася от човек. Тестове са доказали, че ефективността на дозаторите, включени в електрическите контакти, също не е голяма.

Най-добрият начин за защита е използването на репеленти под формата на спрей или лосион, нанесени върху кожата или импрегнирани върху дрехите. Проблемът при използването им е тяхната токсичност, тъй като в по-големи концентрации, преминавайки от кожата в кръвта, могат да предизвикат алергия и да бъдат невротоксични.

Особено опасно е едновременното използване на DEET-съдържащи средства срещу комари със слънцезащитни лосиони, тъй като последните правят кожата по-пропусклива.
 
Внимателно и пестеливо използвани, тези препарати могат да бъдат прилагани при деца над 3-годишна възраст, но трябва да се внимава репелентът да не попадне в устата или очите им. Затова се препоръчват етеричните масла (от лавандула например). Спрейовете, изпарителите или ароматизиращите спирали пък могат лесно да раздразнят дихателните пътища.

Тъй като ухапването от комари в повечето случаи е безвредно, невинаги е нужно да се използват гореспоменатите препарати. Достатъчно е да покрием леглото на детето с мрежа против комари през нощта или да го облечем в леки, но по-затворени дрехи. 
Не бива да забравяме, разбира се, че свръхчувствителните деца са застрашени от алергични реакции както при ухапване, така и при прилагане на репеленти. 

Коментари