Публикация

Проприоцепция: Определяне на положението на тялото

Проприоцепция: Определяне на положението на тялото

Тази статия разглежда как действа проприоцепцията, как нараняванията могат да я увредят и как да се подобри.


Проприоцепцията отговаря за способността на тялото да възприема своята собствена позиция в пространството. Например,  позволява на човек да затвори очите си и да докосне носа си с показалеца си.

Други примери за проприоцепция включват:

    Да знаете дали краката са на мека трева или твърд цимент, без да поглеждате (дори когато носите обувки)
    Балансиране на единия крак
    Хвърляне на топка без да се налага да гледате хвърлящата ръка

В допълнение, тя позволява на тялото да извършва едновременни действия, без да спира да мисли за всеки един поотделно, като например, тичане докато дриблира с топка в баскетбола.

Проприоцепцията е необходима за точните и плавни движения, което е от съществено значение както за спортистите, така и за не-спортистите.


Как действа проприоцепцията?


Проприоцепцията разчита на връзката между централната нервна система и някои меки тъкани, включващи мускулите, сухожилията и връзки.

В тези тъкани се намират сензорни органи, наречени проприорецептори. Сензорните нервни окончания обгръщат приприорецепторите, за да изпращат информация на нервната система. Проприорецепторите могат да усетят кога тъканите са опънати или изпитват напрежение и тежест.

Например, проприорецепторите в мускулите се наричат ​​мускулни вретена. Мускулните вретена са дълги протеини, капсулирани в обвивки, които лежат паралелно на мускулните влакна. Те работят, както следва:

   - Когато мускулите се обтегнат, мускулните влакна се удължават и нервните влакна в мускула предават информация за степента и скоростта, при която мускулното вретено е опънато.
   - Информацията се предава на нервната система и към мускула се изпраща сигнал за свиване или отпускане.
   - Желаното действие се изпълнява.
Целият процес отнема по-малко от милисекунда и в някои случаи се случва толкова бързо, че се нарича "рефлекс". Тази обратна връзка работи непрекъснато; дори когато човек спи.
Тази непрекъсната обратна връзка е от решаващо значение за всички, особено за спортистите. Например, бегач може безпроблемно да премине от мека трева към твърд бетон и обратно, като за целта ще направи малки, едва забележими промени, за да остане изправен и да поддържа баланс. Бегачът не трябва да мисли за промяна на движенията на крака и ходилото, за да се приспособи към промяната в терена.

Проприоцепторите в сухожилията се наричат „​телца на Голджи“ и работят подобно на мускулните вретена. В лигаментите има нервна обратна връзка с нашите мускули, която все още се проучва и разяснява от изследователите. Сигурно обаче е, че травмираните/разкъсани връзки създават дефицити в свойствата на проприоцепцията.


Как може да се повреди проприоцепцията?

Травма, като разкъсана кръстна връзка или разтегнато ахилесово сухожилие, уврежда меките тъкани, където са разположени прорпиоцепторите. Повредените тъкани не функционират нормално и по този начин водят до загуба на проприоцепция. Тази загуба може да доведе до:

   - Повтарянето / хроничността на острото увреждане
   - Повлияване на ставите във времето, като тенпиопатия и артрит

По тази причина изключително значение има излекуването и рехабилитацията на нараняванията.

Тъй като проприоцепцията е свързана с централната нервна система, тя може да бъде увредена и от неврологични състояния като болестта на Паркинсон и множествената склероза.

Подобряване на проприоцепцията


За много спортисти и не-спортисти, нараняванията могат да накарат хората да избягват напълно движенията и упражненията. Пострадалите лица се съветват да говорят с физиотерапевт и да разработят активна рутинна физиотерапия, за да се ангажират по време на тяхното възстановяване. Изпълняват се специфични упражнения с различни по интензитет натоварвания.

 

Коментари