Публикация

От печата: Съдбата на детската болница - все по-неясна

От печата: Съдбата на детската болница - все по-неясна

Все по-неясно става дали и къде ще бъде създадена националната педиатрична болница, в която да се осигурява комплексно лечение на деца.

 

Това пише в днешния си брой в. „Сега“, като припомня, че решението на кабинета беше тя да е на мястото на настоящата болница „Лозенец“, популярна като Правителствена.

 

След като Министерският съвет беше бламиран миналия четвъртък от Комисията по здравеопазване обаче,

лично премиерът Бойко Борисов се намеси и се разпореди болница „Лозенец“ да си остане

така, както е сега.

 

Каква ще е развръзката на скандала с болница „Лозенец“, идеята за нова детска болница и МФ на СУ

 

„Държат да остане такава, каквато е, нека остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница“, обяви премиерът Борисов, цитиран от всекидневника.

Болница на властта с гръмкото име Правителствена. Мислех, че ако я направим детска, каквато нямаме, това е едно добро решение. Но срещнах такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал. Да приемем, че има някакви аргументи - студентите, преподавателите, затова – окей, каза премиерът. 

Той допълни, че

ще настоява болницата да премине към МЗ

а не както е в момента - към кабинета.

 

Изданието изтъква, че досега от здравното министерство не са дали точен план за преструктурирането на Правителствена болница в детска. Министър Кирил Ананиев обяви обаче, че постепенно отделенията, които не се занимават с педиатрия, ще бъдат закрити или преместени в други здравни заведения. Освен това настоящата базa няма да побере всички детски клиники, които трябва да съществуват в националната педиатрия, и затова ще се наложи да се строи още една сграда в двора. След това там ще бъдат преместени всички детски отделения, които в момента се намират в няколко столични болници.

Ако обаче „Лозенец“ остане с настоящата си структура, не е ясно къде ще е детската болница

Миналата седмица от Софийския университет, чиято клинична база е „Лозенец“, обявиха протестна готовност. От висшето училище смятат, че това ще е краят на Медицинския им факултет, който ще загуби акредитацията си заради липса на преподаватели и база, допълва всекидневникът.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари