Публикация

В УМБАЛ „Света Екатерина“ успешно отстраниха изключително рядък тумор

В УМБАЛ „Света Екатерина“ успешно отстраниха изключително рядък тумор

Съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“, ръководени от завеждащия клиниката проф. Тодор Захариев, успешно отстраниха изключително рядко срещан васкуларизиран (богато кръвоснабден) тумор.

 

Според данни на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Института по ендокринология досега

у нас са регистрирани 6-7 случая на подобен тумор

В продължение на 7 години 32-годишният пациент Н.Й. страда от рядка форма на разстройство в обмяната на фосфора, водещо до тежка клинична изява на рахит и чернодробна стеатоза. След прецизни и целенасочени диагностични и лечебни процедури колективът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ успява точно да определи причината за клиничната изява на рахит и чернодробна стеатоза, дължащи се на рядък богато кръвоснабден (васкуларизиран) тумор, ангажиращ феморалната артерия и вена на десния крак.
Определяйки точно рядката причина на заболяването,

специалистите насочват пациента за оперативно отстраняване на тумора

към Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Света Екатерина“, която е известна с най-голям клиничен опит в отстраняването на доброкачествени и злокачествени тумори, ангажиращи големите кръвоносни съдове.

По думите на проф. Захариев хирургичната интервенция протича гладко, без усложнения,

пациентът се възстановява бързо

и в планов порядък, след което ще бъде пренасочен обратно към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за дефинитивно приключване на лечението.

Коментари