Публикация

Лекари и пациенти против делегираните бюджети за болниците


Делегираните бюджети не решават нито един проблем на болничното здравеопазване, но създават редица нови. Те ще премахнат конкуренцията и всички стимули за развитие и усъвършенстване на медиците, спират инвестиционния процес и отнемат всяка възможност за обновяване и модернизиране на болниците.

Това посочват в декларация Българският лекарски съюз и федерация „Български пациентски форум”.

„Изразяваме своето категорично несъгласие с въвеждането на делегираните бюджети за болниците. С тях фактически се прехвърля държавен дълг към лечебните заведения, а опасността от фалити на последните става все по-реална”, смятат двете организации.

Според тях с тази мярка ще бъдат засегнати и пациентите.
 
„Делегираните бюджети премахват конкуренцията между болниците.
Те лимитират цялата болнична дейност, а това ограничава правото на пациентите да получат достъпна и своевременна медицинска помощ”, заявяват организациите.

Те изтъкват, че НЗОК продължава необосновано и незаконно да задържа дължимите плащания за лечебните заведения за март и април и в резултат на това в много болници персоналът не може да получи трудовите си възнаграждения в пълен размер.

Българският лекарски съюз и федерация „Български пациентски форум” изразяват несъгласие срещу изготвянето на националната здравна карта, посочвайки, че тя се използва като инструмент за административно ограничаване на дейността на болниците и за закриване на голяма част от тях. Според организациите критериите и методиката за изработването на картата не са съобразени с философията на здравното осигуряване и не са обосновани нито от медицинска, нито от управленска гледна точки.

„Не приемаме оправданията на правителството с икономическата криза, защото приходите от здравни вноски надхвърлят необходимите разходи за лечебното здравеопазване. За нас е напълно неприемливо събраните от здравни вноски пари да се изразходват за други държавни нужди”, се посочва още в декларацията, подписана от д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, и Теодора Захариева, председател на федерация „Български пациентски форум”.

В документа се отправя апел към всички членове на организациите и към всички граждани да се присъединят към обявения национален протест на 30 юни (сряда) от 10:00 часа пред сградата на Министерския съвет под наслов „Здравните вноски за здраве”.

Протестът е подкрепен от Българския фармацевтичен съюз, съобщава още федерация „Български пациентски форум”.

Коментари