Публикация

Германски ортопед демонстрира у нас модерен метод за тазобедрено ендопротезиране

Германски ортопед демонстрира у нас модерен метод за тазобедрено ендопротезиране

Един от най-авторитетните ортопеди в Европа - проф. д-р Хайнц Рьотингер, беше гост на Ортопедично отделение в болница „Тракия“ в Стара Загора през уикенда, съобщиха от лечебното заведение.

 

Заедно с началника на отделението д-р Петьо Братоев, и проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, проф. Рьотингер извърши поставянето на две тазобедрени протези на пациенти, лекуващи се в болница „Тракия“.

Операциите бяха наблюдавани „на живо“ чрез видеовръзка

от около 20 ортопеди от цялата страна, които имаха възможност да слушат обясненията на проф. Рьотингер и да задават въпроси.

 

Целта на демонстративните операции е да бъде представена пред българските лекари създадената от германския ортопед

вариация за предно-латерален достъп за поставяне на тазобедрена става

Това е миниинвазивен метод, който щади меките тъкани и не уврежда мускулите. Той позволява значително по-бързо и без усложнения възстановяване на пациентите. Двамата оперирани пациенти бяха мъже, които се нуждаеха от тазобедрена артропластика - единия на левия крак, а другия - на десния.

 

Това е второто гостуване на проф. Хайнц Рьотингер в България. Преди около два месеца той извърши подобни демонстративни операции в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по покана на проф. Кинов.

Надяваме се повече ортопеди в България да усвоят метода за достъп на д-р Рьотингер и вярвам, че с демонстративните операции в болница „Тракия“ допринесохме за това, посочи след интервенциите д-р Братоев.

Проф. Рьотингер ръководи своя ортопедична клиника в Мюнхен

Той покани ортопеди от старозагорската болница и от страната да гостуват в клиниката му и да участват в практически обучения за поставяне на тазобедрени стави по неговия метод.

 

Във видеото по-долу може да видите кадри от операцията, извършена от проф. Рьотингер при предишното му гостуване в България през октомври. 

 

 

Коментари