Публикация

Инжекции при спортна болка в коляното?

Инжекции при спортна болка в коляното?

Болката в коляното е проблем за много активни хора, от професионални спортисти до уикенд ентусиасти. В някои случаи лекарите могат да препоръчат терапевтична инжекция за облекчаване на болката в коляното.
Терапевтичните възможности за инжектиране включват кортизон, хиалуронова киселина, богата на тромбоцити плазма (PRP), пролотерапия и стволови клетки.

 

Тази статия разглежда тези инжекции и при какви условия се използват за лечение.


Инжекции с кортизон


Увреждането на тъканите и триенето на ставите в коляното може да предизвика възпаление, което може да доведе до болка в коляното, подуване, скованост и възпаление. Кортизоновите инжекции бързо намаляват възпалението и предлагат временно облекчение от болка в коляното и други симптоми.


За какво се използват инжекциите с кортизон?


Инжекциите с кортизон са най-често използвани за:
   - Увреда на менискус
   - Увреда на коленни връзки
   - Костна остеоартроза
   - Пателарен тендонит и други коленни тендинопатии
   - Костен бурсит
   - Илио-тибиален синдром (по-рядко срещан)


Временното облекчаване на болката може да позволи на човек да се включи във физиотерапевтична програма или друго нехирургично лечение. Някои експерти изразяват опасения, че кортизонът може да причини дълготрайно увреждане на тъканите, особено когато се правят многократни инжекции в една и съща става.
На пациентите, които получават кортизонови инжекции, се препоръчва да натоварват не повече от 10% на седмица спрямо предишното си ниво на тренировка, тъй като прекалено много, прекалено бързо или прекалено дълго трениране ще повлияят на оздравяването и рехабилитация.


Инжекции с хиалуронова киселина


Целта на инжектирането на хиалуронова киселина е временно смазване и промяна на анормалната синовиална среда на колянната става, като по този начин се намалява болката и възпалението на коляното и се подобрява функцията.


За какво се използват инжекциите с хиалуронова киселина?


Тези инжекции намаляват триенето в ставата и възпалението, свързано с остеоартроза на коляното.
Обикновено инжекциите с хиалуронова киселина са по-бавно действащи в сравнение с инжекциите с кортизон. Положителните ефекти обаче могат да продължат повече време.


Богати на тромбоцити плазмени инжекции (PRP инжекции)


Плазмената терапия, богата на тромбоцити, се опитва да се възползва от естествените лечебни свойства на кръвта, за да възстанови увредената тъкан. PRP се концентрира от проба от собствената кръв на пациента.


За какво се използват инжекции PRP?


PRP се използва за лечение на много състояния на коляното, включително, но не само:


   - Увреда на менискус
   - Увреда на коленни връзки
   - Костна остеоартроза
   - Пателарен тендонит и други коленни тендинопатии

Пролотерапия

Пролотерапията временно увеличава възпалението. Няколко изследвания показват, че допълнителното възпаление може да стимулира естественото възстановяване на тъканите в организма.

За разлика от другите инжекции, описани по-горе, пролотерапията не е традиционно лечение с единична инжекция. По време на лечението, лекарят многократно инжектира дразнител, като разтвор на декстроза, в колянната става и околните тъкани. Около 15 или 20 инжекции ще бъдат направени по време на една сесия за лечение.
Това е един от начините, по които пролотерапията се различава от традиционните терапии с единична инжекция.


За какво се използва пролотерапията?


Това нетрадиционно лечение се използва за лечение на много състояния на коляното, включително:

   -  Болест на Осгуд - Шлатер

   - Увреда на менискус
   - Увреда на коленни връзки
   - Костна остеоартроза
   - Пателарен тендонит и други коленни тендинопатии


Пролотерапията не се препоръчва на хора, които имат възпалителен артрит, като например ревматоиден артрит.


Инжекции със стволови клетки


Когато се инжектират в увредено коляно, стволовите клетки могат да заменят увредените тъканни клетки, да потиснат възпалението,  забавяне на дегенерацията на тъканите  и/или намаляване на болката в коляното.


За какво се използват инжекциите от стволови клетки?

   - Увреда на менискус
   - Увреда на коленни връзки
   - Костна остеоартроза
   - Пателарен тендонит и други коленни тендинопатии

Използваните в тези инжекции стволови клетки обикновено се събират от мастната тъкан, кръвта или костния мозък на пациента.


Колко ефективни са терапевтичните инжекции на коляното?


Не всеки, който получава подобен тип лечение, ще получи намаляване на болката в коляното. Нивата на успех варират в зависимост от вида инжекция и състоянието, което се лекува.
PRP инжекции, инжекции със стволови клетки и пролотерапия не се считат за стандартна практика. Много клинични изследвания показват, че регенеративното лечение е ефективно. Тези клинични проучвания обаче се различават по качество.
Регенеративната медицина е широко достъпна. Тя се предлага от лекари с различна степен на препоръка.

Коментари