Публикация

Национална детска болница ще има - в района на УМБАЛ „Александровска“

Национална детска болница ще има - в района на УМБАЛ „Александровска“

„Национална многопрофилна детска болница ще има. Не мога да си позволя за пореден път да обещаем, че ще изградим подобна болница и да не изпълним своето обещание. Тази болница няма да бъде на територията на УБ „Лозенец“, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“.

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

През януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка

за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска“. След като то приключи ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница.

Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер“ в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф

Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 г., изтъкна министър Ананиев

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата.

 

Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ

строителните дейности ще струват около 20 млн. лв.

Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

 

По отношение на

Университетска болница „Лозенец“

министър Ананиев посочи, че лечебното заведение ще запази дейността си и ще остане учебно-лечебна база на Медицинския факултет на Софийския университет.

 

След като Народното събрание приеме отпадането на параграф 5 от Закона за лечебните заведения, по който университетската болница „Лозенец“ е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерския съвет, лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество.

 

С решение на правителството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение, стана ясно от думите на здравния министър.

 

На днешното заседание на Министерския съвет

бяха отпуснати близо 4,4 млн. лева за Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“

с които ще бъдат закупени нова медицина апаратура и оборудване. Целта е да се подобри обслужването на пациентите в клиниката, която е уникална за България.

 

Каква ще е развръзката на скандала с болница „Лозенец“, идеята за нова детска болница и МФ на СУ

 

Коментари

Това е много добра новини, но кога най-накрая ще се обърне сериозно внимание и на общинските болници. Почти всички общински болници се нуждаят от цялостно обновяване. Как е възможно да се дадат 2млрд лева за саниране? 1млрд. от тези пари поне да бяха пренасочени за пълна модернизация на общински болници.  Стига само в София.