Публикация

7 важни правила, които спестяват вредните последици от празничните трапези

7 важни правила, които спестяват вредните последици от празничните трапези

Пълнена пуйка, прасенце на фурна, свинско със зеле, пържоли с пет вида гарнитури, традиционна капама, апетитна туршия, домашно винце, 10 вида сладкиши - звучи вкусно и съвсем в духа на многобройните зимни празници. Но! Винаги има едно "но", което е свързано не само с храните, с които отрупваме трапезата, но и с напитките, десертите и всичко, с което „даряваме“ стомаха си, често причинявайки му преяждане и сериозни проблеми.

 

 

 

В резултат на прекаляването с храна от храносмилателни и стомашни проблеми страдат не само хора, които са предразположени към тях, но и тези, които смятат себе си за напълно здрави.

 

Хората, които имат стомашни проблеми, познават добре последиците от преяждането и посягат по-предпазливо към вкусотиите на трапезата. Това обаче не важи за тези със здрав стомах. Обикновено те хапват, без да се притесняват и често това причинява един не особено приятен завършек на празничните дни.

 

Организмът реагира на преяждането по подобаващ начин - с подут корем, болки в стомаха, пълни с газове черва (метеоризъм), болезнени спазми, чувство на тежест и подуване. При късметлиите симптомите отшумяват до сутринта, но чревоугодниците нерядко стигат и до лекарския кабинет, което никак не е в духа на празниците. Защото празникът не е в преяждането.

 

 

Тези основни правила са полезни както преди да седнете на празничната трапеза, така и след това

Забравете за тежките зимни салати, приготвени на майонезена и яйчена основа. Те са мазни и трудни за усвояване дори самостоятелно, а какво остава в комбинация с други храни.

 

Избягвайте тлъстото свинско и мазната пуйка. Избирайте крехки меса и гледайте на трапезата да присъства само един животински вид.

 

Зачеркнете пърженото от менюто.  Пържените и панирани храни са истинска бомба за стомаха. Приготвяйте печени и варени ястия.

 

Пийте с мярка и не смесвайте различни видове алкохол. Най-добре само една-две чаши вино и то с добро качество.

 

Изключете напълно газираните напитки – те надуват и дразнят стомаха, предизвикват метеоризъм и неприятна тежест.

 

Хранете се бавно и дъвчете дълго. Когато бързате храната попада в стомаха ви несдъвкана и по-трудно се обработва.

 

Осигурете си безопасен и надежден помощник срещу газове и подут корем за спешни случаи. За предпочитане натурален продукт с бързо действие като Comfortex, който съдържа автентичните индийски билки: гигантски копър, ажгон, гардения, джинджифил и черен пипер.

Съчетанието на билковите екстракти повлиява благоприятно и отстранява всички симптоми на функционални нарушения на храносмилателната система:

  • подуване на корема и чувство на тежест;
  • метеоризъм, придружен със спастични колики;
  • нарушено храносмилане;
  • болки в стомаха;
  • промени в дефекацията (особено редуване на запек с диария).

 

 

 

Ефектът от Comfortex настъпва в рамките на 15 минути.

Той е подходящ за еднократно приложение при преяждане или консумация на храни и напитки, водещи до повишено образуване на газове в стомаха и червата.

 

Comfortex може да се използва и за продължителен прием при склонност и честа изява на колики, метеоризъм, тежест след нахранване, нарушена моторика на храносмилателния тракт.

 

Още по темата: Газове, тежест в стомаха - какво ги причинява

Коментари

Яж и пий онова, което си ял и пил, далеч преди да те е заболял стомаха!  А ако нямаш такъв проблем! Значи нямаш проблем!