Публикация

БАПЗГ стартира Национална кампания за профилактични прегледи за рак на гърдата сред професионалистките по здравни грижи

БАПЗГ стартира Национална кампания за профилактични прегледи за рак на гърдата сред професионалистките по здравни грижи

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще стартира в началото на 2019 г. Национална кампания за скрининг за рак на  млечната жлеза, насочена към нейните членове  - медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборантки, рехабилитаторки и медицински фелдшерки/лекарски асистентки. Профилактичните прегледи ще се извършват с  най-съвременната Braster Pro технология за ранна диагностика на рак на гърдата.

 

На 19 декември 2018 г. в конферентната зала на БАПЗГ  управителят на компания "Интер Бизнес’91" Людмила Зафирова  дари модерната апаратура на председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева и направи кратко представяне на технологията.

"Благодаря Ви, че в навечерието на Коледа получаваме възможност да започнем да осъществяваме инициатива, обърната към здравето на нашите специалисти, които се грижат всекидневно с висок професионализъм и всеотдайност за своите пациенти. Ще направим така, че да осигурим възможност за профилактични прегледи в различни градове на страната", обърна се към дарителя г-жа Милка Василева и изтъкна, че по данни на Асоциацията у нас работят 36 000 жени в направление "Здравни грижи". "Един от най-честите поводи да ползват медицинската си застраховка, която БАПЗГ им осигурява, е именно ракът на гърдата", изтъкна Милка Василева.

 

"Националната кампания за ранна диагностика на рак на гърдата ще бъде третата ни инициатива, с която се включваме в Глобалната инициатива Nursing now ("Здравните грижи сега) на Световната здравна организация (WHO) и Международния съвет на сестрите (ICN), която стартира на 27.02.2018 г. Тя е насочена към повдигане на имиджа и статута на медицинските сестри в целия свят", каза още г-жа Василева.

 

"Грижата за медицинските лица е висша форма на отговорността към здравето на българите", заяви Людмила Зафирова, която е официален представител на Braster Pro технологията за България. Тя подчерта, че ключът към превенцията е в достъпната профилактика и добави, че технологията Braster е без облъчване и позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, включително от млади жени с генетична обремененост и повишен риск от заболяване. Технологията се основава на контактна термография с течни кристали. Освен с точност и бързина, тя се отличава и с това, че е единствената подходяща за изследване във всяка възраст, включително за жени на възраст под 50 г. и претърпели козметични корекции на гърдите. 

 

Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези. Годишно в България се регистрират около 3900 нови случая, а средно между 1300 и 1400 българки умират всяка година от рак на гърдата. Според данни на някои специалисти случаите на рак на гърдата в България при жени на възраст между 30 и 35 години се увеличават, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едва на 14 години.

 

Управителят на  "Интер Бизнес’91" Людмила Зафирова и председателят на БАПЗГ Милка Василева с дарената апаратура

 

 

Коментари