Публикация

Какво е розацея и как да я лекуваме? Д-р Малена Герговска, дерматолог

Какво е розацея и как да я лекуваме? Д-р Малена Герговска, дерматолог

    Розацеята е хронично кожно заболяване, което се проявява със зачервяване на кожата  на лицето най-често в областта на бузите, носа и брадичката. Една от причините за появата му е възпалението на подлежащите структури на кожата и тъкани, (включително кръвоносните съдове). В ранните стадии на заболяването то се проявява само с пристъпно/внезапно зачервяване на лицето при промяна на околната температура или при приема на определени храни и напитки. С течение на времето заболяването прогресира до по-напреднали стадии, формират се разширени капиляри, единични или под формата на фини паякообразни мрежички, които остават за постоянно по кожата на лицето.

    Причините за развитие на розацея не са установени, но се смята, че може да се дължи на комплексни фактори, като генетично предразположение, често се наблюдава при професии, свързани с излагане на резки промени в атмосферните влияния – слънце, студ, вятър, най- вече топлинни въздействия. Розацеята се среща също и при различни заболявания на вътрешните органи: стомашно-чревен тракт (гастрити, колити, жлъчно-чернодробни заболявания), инфекция с Helicobacter pylori, заболявания на щитовидната жлеза, менструални смущения, сърдечно-съдови заболявания и др.

Обикновено започва във възрастта около 50г. при жените. Розацеята често се явява на фона на кожа, склонна към себорея, както и патогенна роля може да играят някои инфекциозни причинители /Demodex folliculorum/, които се срещат по кожата. Психичните фактори, като стрес и напрежение могат да са от съществено значение за отключването и развитието на заболяването.

    В началото е налице едно преходно зачервяване, което впоследствие става постоянно. Постепенно се появяват се трайно разширените капиляри (телеангиектазии), а в по-тежките случаи се образуват и плътни червени болезнени и понякога гнойни пъпки. В по-напредналите стадии на това заболяване може да настъпи акнеподобен обрив с гнойни пъпки среща се в 10% от случаите), а при 1% –  появата на очни проблеми като сухота, сърбеж, усещане за парене или зачервяване на конюнктивата и клепачите.

   От значение за появата на розацея е географската ширина. Характерното за заболяването, е че се влошава от слънцето и климатичните фактори. Розацеята много често  се среща при хора със светла кожа, откъдето произлиза и другото й наименование – „проклятието на келтите“. Около 4 милиона хора в Англия и Ирландия страдат от някаква форма на розацея, като 3 пъти по-често се засягат жени на възраст между 30 и 55 години. В България това кожно състояние също сравнително често се среща.

    Един от основните провокиращи фактори е слънчевата светлината. Много важно място има слънцезащитата не само през лятото, тъй като малко известен факт е, че около 90 % от УВ-лъчите проникват през облаците. Това налага стриктна употреба на слънцезащитен продукт при страдащите от розацея дори и през зимните месеци!

Храни, като пикантни и лютиви ястия и напитки, предимно червено вино, кафе, които имат загряващ ефект и водят до пристъпно зачервяване на лицето, се препоръчва да се избягват.

   Някои релаксиращи процедури като сауна и парна баня, горещи душове и вани, също са неподходящи за страдащите от розацея. Това се дължи на факта, че горещината води до разширяване на кръвоносните съдове на лицето и с времето до появата на така неприятните, характерни за розацеята фиксирани капиляри по кожата на лицето.

Какво е лечението?

    Лечението на розацеята е процес, който изисква търпение и постоянство от страна на пациентите. Това се дължи на факта, че кожата при тези хора е много чувствителна и лесно раздразнителна, особено при употребата на неподходящите козметични продукти. Освен подходяща козметична грижа, в по-тежките случаи е необходима употребата на различни медикаменти под формата на крем, гел или таблетки, назначени от лекар дерматолог. Друг много важен съвременен и ефективен компонент от лечението на розацеята са лазерните процедури.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

Коментари