Публикация

Лечебната гимнастика предпазва болните от Бехтерев от инвалидизация

Лечебната гимнастика предпазва болните от Бехтерев от инвалидизация

Болестта на Бехтерев, позната още като анкилозиращ спондилит,   е възпалително ставно заболяване от типа на серонегативните спондилартропатии. Характеризира се със спондилит - възпаление на гръбнака и сакроилиит- възпаление на сакроилиачните стави, които са между опашната и тазовите кости. Заболяването в повечето случаи е съпроводено и с ентезопатиии - възпаление на залавните места на сухожилията и сухожилните влагалища към съответните костни израстъци.

Страдащите от болестта са във висок риск от трайно сковаване на гръбнака,

породено от вкостяване на междупрешленните структури и стави, което при неправилно и ненавременно лечение може да доведе до инвалидизация. Това може да се избегне, когато се провежда правилно лечение и правилна рехабилитация. 

Двигателният режим,

който болните от анкилозиращ спондилит спазват, има основна роля в съхраняването на ставния резерв. Лекуващият лекар и специалист-рехабилитатор са тези, които могат да направят правилната препоръка за двигателната активност на болния, взимайки предвид физическото му състояние и развитието на болестта.

лечебната гимнастика облекчава сковаността при Бехтерев

Облекчаването на увредените стави и гръбнака е едно от най-важните неща

Трябва да бъде редуцирано натоварването и видовете движения, които се извършват.  Правилните двигателни активности създават физиологичен комфорт и условия за бързо и пълноценно възстановяване на гръбнака и засегнатите стави.

Комплекс лечебни упражнения за домашна рехабилитация

Лечебните упражнения

са едно от главните средства за преодоляването на сковаването и изкривяването на гръбнака. Целта е постоянното разнопосочно движение на гръбначния стълб, което стимулира и поддържа нормалната кондиция на гръбнака, мускулите, както и еластичността на междупрешленните връзки и структури.

Специалистите - лекар ревматолог и рехабилитатор, са тези, които преценяват кой точно спорт е подходящ за страдащия от болестта на Бехтерев и кои упражнения най-добре ще повлияят състоянието му, без да натоварват излишно ставите. Те изготвят двигателния режим и начина, по който болния да го изпълнява, за да бъде ефикасен.

Болните от Бехтерев са съветвани

предписаната гимнастика да се извършва по възможност всеки ден. Препоръчително е да бъдат съчетани упражнения за ставите и гръбнака с набор дихателни упражнения.

Редовната физиотерапия както в домашни условия, така и в рехабилитационен център спомага на поддържащия процес и предотвратява усложненията при заболяването. Ако болният спазва двигателната програма, която неговият лекуващ ревматолог и специалист физиотерапевт е изготвил, може значително да отложи във времето прогресията на възпалителния процес, както и да избегне инвалидизацията.

Коментари