Публикация

Отхвърлиха вдигането на капитала на МБАЛ „Пловдив”


Общините-акционери в многопрофилна болница „Пловдив” единодушно гласуваха против вдигането на капитала на държавата в дружеството от 51 на 70%.

За увеличаване на държавното участие е бил единствено представителят на Министерството на здравеопазването Кирил Кирилов, който е обосновал искането с това, че законът го позволява.

Това съобщи Дани Каназирева от ГЕРБ - представител на общината в Общото събрание на болницата и негов председател.

Искането за вдигане на капитала на държавата се обсъжда от 2008 г. и се отхвърля за трети път. По думите на съветничката от ГЕРБ преди 3 години Тройната коалиция прави поправка в Закона за държавния бюджет, с която дава привилегировано отношение на държавата към лечебните заведения.

Дани Каназирева няколко пъти алармира за това, че се готви скрита приватизация на болницата, продиктувана от лобистки интереси на местно ниво и драстично намаляване на дела на общините в акционерното дружество.

„Това, че се запази сегашното положение, беше най-законосъобразното решение, което можеше да се вземе”, заяви съветничката от ГЕРБ след събранието и допълни, че всяко друго решение би означавало незаконосъобразно и грубо погазване правата на общините и акционерите.

Според нея въпросът е принципен и засяга не само многопрофилна болница „Пловдив”, а всички лечебни заведения в страната.

„Засега решението е окончателно и се надявам да не се входира отново”, каза Дани Каназирева, която преди седмици започна кампания за защита интересите на община Пловдив за собствеността на болницата.

Тя сезира и премиера Бойко Борисов, който разпореди проверка по сигналите за скрита приватизация.

По време на общото събрание единодушно е приет финансовият отчет и годишният доклад за дейността на болницата, също е решено да няма промяна в съвета на директорите.

Коментари