Публикация

Ротавирусни инфекции – имаме ли поводи за притеснение

Ротавирусни инфекции – имаме ли поводи за притеснение

Ротавирусни инфекции – имаме ли поводи за притеснение

Интервю за в-к "Доктор"

Репортер: Яна Бояджиева

 

Д-р Магдалена Баймакова, д.м. е главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” при Военномедицинска академия–София. През 2008 г. завършва „Медицина” в Медицински университет-София. От януари 2014 г. има придобита медицинска специалност „Инфекциозни болести”. През февруари 2016 г. придобива образователна и научна степен „Доктор” по научна специалност „Инфекциозни болести”. Преминава обучение по „Инфекциозни болести” в Lausanne University Hospital (CHUV), Switzerland. Д-р Баймакова е самостоятелен автор на 1 монография и автор на над 70 научни публикации в български и чуждестранни научни списания. Носител на наградите „Млад медик на 2015”, „Млад медик на 2017”, „Дигитално активен лекар на 2017” и „За жените в науката 2018”.

 

- Д-р Баймакова, ротавирусните инфекции ли са най-честите причинители на остри вирусни диарии?

Определено те са сред най-честите причинители на диария. Добре е хората да знаят, че под диария разбираме състояние, при което се наблюдават три или повече кашави изхождания в рамките на едно денонощие. Повечето гастроентерити предизвикани от вируси са самоограничаващи се състояния, като най-често симптомите при тях отшумяват за около седмица. През последните години с появата на някои мултирезистентни чревни микроорганизми се наблюдават и случаи на по-тежко протичащи чревни инфекции.

- В научните си работи ги определяте като заболявания с подчертана здравно-социална значимост. Защо?

Може да се каже, че ротавирусните гастроентерити имат сериозна здравно-социална значимост, тъй като най-често засягат децата до 5-годишна възраст. Това води до силно безпокойство в техните родители и ето защо ротавирусните инфекции могат да нанесат както физически дискомфорт, така и временни психо-емоционални разстройства. Освен това не бива да се забравя, че терапията при тези инфекции е свързана и с разходването на определен финансов ресурс. Всички тези предпоставки смятам са достатъчен повод да кажем, че ротавирусните инфекции имат своята здравно-социална значимост.

- Може ли да ни посочите някакви статистически данни относно заболеваемост, смъртност?

През годините статистическите данни за ротавирусните инфекции варират в различни граници. Така например регистрираната заболяемост в нашата страна от ротавирусни гастроентерити на 100 хил. души през последните три години е както следва: 26,12 случая на 100 хил.д. за 2015 г.; 30,64 случая на 100 хил.д. за 2016 г.; 40,52 случая на 100 хил.д. за 2017 г. В края на тази година ще разберем каква е била заболеваемостта за 2018 година.

- За нашите читатели е важно да посочим кои са рисковите групи? Предполагам не само децата страдат от ротавирусни гастроентерити?

Можем да кажем, че никой не е „застрахован” от заболяване от ротавирусен гастроентерит. Въпреки това, най-често засегнати и най-тежко протичат тези инфекции при децата до 5-годишна възраст. Сравнително опасни биха могли да бъдат и за лицата с тежки хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и други тежки състояния.

- Как започва една ротавирусна инфекция и как протича, каква е клиничната картина? Какво е характерното и различното от другите инфекции на храносмилателната система?

Обикновено симптомите започват с повръщане и температура в продължение на 2-3 дни, последвани от водниста диария за период от 4-5 дни. Повръщането е водещ и продължителен симптом, като той е по-продължителен при децата и по-кратък при възрастните. Отделянето на вируса в изпражненията продължава около 6-10 дни и повече. Най-често ротавирусната инфекция при възрастните протича леко, но при децата се наблюдава доста по-тежко клинично протичане.

- Какво се предприема при появата на първите оплаквания характерни за тези инфекции? Какво трябва да знаят родителите?

На първо място не бива да се изпада в паника. Второ, добре е да се дават повече течности на детето или възрастния. Приемат на леки храни под формата на супи и яхнии е добър вариант. Трето, ако родителите не могат да овладеят състоянието на заболялото си дете, то тогава е най-добре да потърсят специализирана лекарска помощ.

- В какво се изразява терапията? Какъв е ефектът? Каква е прогнозата? Има ли смъртни случаи и защо?

Добре е да се знае, че основният терапевтичен подход при ротавирусните инфекции е провеждането на рехидратираща терапия или да се постигне най-общо казано възстановяване на водно-солевия баланс на организма. Това се постига чрез различни рехидратиращи разтвори, като в по-тежките случаи те се прилагат интравенозно. Прогнозата в развитите страни от Европа и Северна Америка е много добра и се наблюдават малко смъртни случаи от ротавирусен гастроентерит. По-различна е картината в страните от Африка и Азия – там се наблюдава много висока смъртност от тези инфекции.

- Иска ми се да акцентираме на профилактиката на ротавирусните инфекции. В какво се изразява профилактиката? Какво е Вашето мнение за ваксините срещу ротавирусни гастроентерити?

Профилактиката е свързана основно с добрата лична хигиена – честото миене на ръцете, измиването на плодовете и зеленчуците преди тяхната консумация, поддържането на добра лична хигиена. Разбира се, най-добрата профилактика си остава поставянето на ваксина. Това до голяма степен би спасило малките деца от тежките форми на ротавирусен гастроентерит. Напълно убедено бих препоръчала на родителите да поставят ваксина срещу ротавирусен гастроентерит на своите деца. Така направих и аз с моята малка дъщеря. Поставянето на ваксината е отговорност към здравето на нашите деца.

- В заключение, Д-р Баймакова, какво бихте искали да споделите с нашите читатели?

На Вашите читатели бих пожелала здраве и повече спокойни дни. Когато почувстват физическо неразположение нека не се притесняват да потърсят лекарска помощ. Нашата основна мисия, на лекарите, е да помогнем за подобряване на физическото и психическо състояние на нашите пациенти. Воденето на здравословен живот е добра предпоставка за дълголетие и по-малко нежелани посещения при лекаря.

 

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, д.м.

Специалист "Инфекциозни болести"

29 декември 2018

Коментари