Публикация

Ечемик в очите - причини и лечение

Ечемик в очите - причини и лечение

Ечемик в очите, е локализирана инфекция в клепача, която предизвиква нежна, червена бучка в близост до ръба на капака.

 

Инфекцията е причинена от бактерии и може да се появи в основата на миглите (външен хордеол) или в една от малките жлези в рамките на клепача (вътрешен хордеол).

 

Ето седем неща, които трябва да знаете за това.

  1. Първите признаци са болка, зачервяване, подуване и чувствителност.
  2. Ечемикът, обикновено не причиняват проблеми със зрението.
  3. Той се причиняват от стафилококова инфекция .
  4. Ечемикът, е заразен
  5. Повечето ечемици се лекуват сами.
  6. Никога не "пукайте" ечемик
  7. Други очни проблеми могат да придружават ечемикът.

 

Какво точно е ечемик в очите:

Той е нещо като пъпка, която се образува от външния ръб на клепача. Клепачите ви имат много малки жлези, особено около миглите. Мъртва кожа, мръсотия или натрупване на бактерии, могат да запушат или блокират тези малки дупки. Когато жлезата е блокирана, бактериите могат да растат вътре и да предизвикат развитие на жлеза.

 

Симптомите на ечемик включват:

  • болка и подуване
  • увеличено производство на сълзи
  • кора, която се образува около клепача
  • болезненост и сърбеж

 

Ето няколко домашни начини за лечение, които споделя bilkabg.com

1. Използвайте топъл компрес

Топъл компрес е най-ефективният начин за третиране на ечемик. Топлината помага да се изеде гнойтта на повърхността и се разтваря гной и масло, така че да се премахне естенсвено. 

Намокрете чиста кърпа с топла вода. Уверете се, че водата не е твърде гореща. Извадете кърпата, така че да е влажна, но не и  да капе. След това внимателно го поставете върху очите си за около 5 до 10 минути. Не стискайте и не се опитвайте да пробиете ечемикът.

Можете да направите това 3 до 4 пъти всеки ден.

2. Почистете клепача си с мек сапун и вода

Изберете бебешки шампоан и го смесете с малко топла вода. След това почистете внимателно клепачите си с помощта на памучен тампон или чиста кърпа. Можете да правите това всеки ден, докато ечемикът изчезне.

Друг вариант е да приложите физиологичен разтвор. Промивките може да подпомогнат дренирането и бактериалните мембрани да бъдат разрушени.

3. Избягвайте използването на грим и носенето на контактни лещи

Избягвайте да използвате грим. Гримът може да раздразни още повече очите и да забави процеса на оздравяване. Можете също да пренасяте бактерии в грима и инструментите си и да разпространявате инфекцията в другото си око.

 

Измивайте редовно четките за многократна употреба. Изхвърлете всички очни продукти, които са на възраст над три месеца.

 

Ако носите контактни лещи, носете очила, докато ечемикът се лекува. Бактериите от едрия род могат да попаднат върху контактите и да разпространят инфекцията.

Коментари

Dilyana Milanova
11 яну 2019 12:51

Не съм медицинско лице, но от опит мога да кажа, че според мен причина за появяване на ечемик може да бъде и спад в имунната система, по-точно липса на витамин В. След като родих за пръв път, в продължение на три години много често ми излизаха ечемици, а преди това - никога. Чрез самолечение установих, че най-бързо изчезват, когато още при първите симптоми започна да пия витамин В комплекс.