Публикация

Кое е най-доброто лечение на рака

Кое е най-доброто лечение на рака

Онкологичните заболявания са една от основните причини за смърт в развитите страни, въпреки напредъка на медицината за навременното им откриване и съвременното лечение.

 

“Ще започна по-отдалече. Най-доброто лечение на рака е да не се стига изобщо до него. Профилактиката е най-важното нещо. Някои видове рак може да се предотвратят чрез промяна в начина на живот, при други най-важното е ранното им разпознаване.” Това заяви проф. Кристоф Цилински, един от най-авторитетните онколози в Европа и ръководител на центъра за онкологични заболявания Academy Cancer Center към Виенската частна болница (Wiener Privatklinik).

Пушенето води по-често до рак при жените

Пушенето е един от най-големите рискове. То е причина за 90% от рака на белия дроб и за 90% от всички други видове рак, които се асоциират с пушенето. Сред тях са ракът на пикочния мехур, на панкреаса и на гърдата. Става дума за сериозен брой от злокачествени заболявания, които могат да бъдат избегнати с отказа от пушенето.

Най-доброто е да предотвратим децата да започнат да пушат чрез подходяща подготовка в училището и в семейната среда. Ако вече сте започнали с цигарите, никога не е късно да се откажете, съветва онкологът.

 

Най-уязвими са жените - пушачките в света се увеличават и в резултат смъртността от рак на белия дроб при дамите (преди години по-опасен главно за мъжете) е на път да измести тази от рак на гърдата.

 

Това е впечатляващ и ужасен факт, коментира проф. Цилински. Ако спрете да пушите, намалявате вероятността да се разболеете от рак. Рискът никога не е нула, но е значително по-нисък, подчертава той.

Ранно откриване води до успешно лечение

Второто важно нещо е разбирането, че всеки рак, който се открие рано, може да се лекува ефективно и с по-добър резултат, отколкото ако се диагностицира късно, допълва експертът. В този смисъл профилактичните прегледи като колоноскопия и мамография са много важни. Той съветва всяка жена в менопауза след 50 г. да прави мамография веднъж годишно и на определени периоди - колоноскопия.

Друго значимо онкологично заболяване при жените е ракът на маточната шийка. То се провокира от папилома вируси, срещу които вече има регистрирани ваксини. В Европа препоръката е да се ваксинират всички момичета преди започване на полов живот, т.е. във възрастта 12-14 г.

 

Ако вече са имали контакт с папилома вируси, трябва да се правят изследвания на определен период, за да се контролира очистването на организма от вирусите.

При мъжете важна тема е профилактиката при рака на простатата. Той може да бъде открит рано с помощта на кръвни изследвания като PSA. Разбира се, повишените стойности на този показател не означават сигурна диагноза, но са повод за по-внимателно наблюдение.

Терапиите при рак се развиха много за 20 г.

“В началото на 21-и век се извърши значителна работа по разгадаването на на човешкия геномен атлас. През 2004 г. беше публикуван човешкият геномен атлас. Бяха описани всички генетични промени в човека. В резултата стана ясно, че определени видове рак са асоциирани с определени генетични и молекулярни промени. Това има голямо практическо значение”, разказва проф. Цилински.

 

При меланом например има конкретни генетични промени на локално ниво, а в други случаи генетичните мутации се споделят и съотнасят до различни видове рак.

Има някои много характерни мутации, които се откриват само при конкретен вид рак и други, които се срещат при различни заболявания. След откриването на тези молекулярни мутации, трябваше да се разработят лекарства, ефективни срещу тези промени.

Какво е прецизна медицина

Тя се нарича така, защото първо се идентифицират проблемните генетични мутации, а после се предписва лекарство, което се цели в тях. Причината е, че че откритите мутации не се срещат при 100% от случаите на даден рак, а само при част от пациентите.

Например ракът на белия дроб представлява серия от различни заболявания, а не само едно. Ракът на гърдата също не е едно, а поне 10 различни заболявания, които се развиват на едно анатомично място.

 

Рак на белия дроб се дели първо на дребноклетъчен и недребноклетъчен. Недребноклетъчният рак на белия дроб обединява няколко хистологични типа: плоскоклетъчен, едроклетъчен и аденокарцином. Това беше старата класификация. Сега ние знаем, че при някои от тези тумори има специфични мутации. За тях имаме определени лекарства.

 

За онкологията това има практическо значение. Лекарите трябва да изследват 100% от пациентите, за да могат 20% от тях (колкото приблизително са носителите на известните мутации) да се възползват от предимствата на таргетните терапии.

BRAF мутацията например се среща при около 2% от пациентите недребноклетъчен рак. За да получат те обаче таргетната си терапия, тестват се всички болни с рак на белия дроб.

Таргетните терапии са тествани главно при напреднали стадии

Този тип прецизно лечение работи само в напреднали стадии, когато болестта вече е прогресирала. Таргетните терапии са проверени в клинични проучвания върху пациенти с напреднал стадий. Причината е, че тогава ефектът от тях може да се оцени по-добре. Модерните медикаменти обаче имат и недостатъци. Някои позволяват развитието на мутации в мозъка. Срещу други пък ракът развива резистентност.

Прецизната медицина се нуждае от много прецизна диагностика. Нужни са опитни специалисти, които да разчетат и разтълкуват изследванията, да ги “преведат” на езика на клиницистите. Трябва и правилно последващо лечение.

Хистологията се промени драстично през последните 10-ина години. Диагнозата вече не се поставя с гледане на стъклото, а с оценка на молекулярните изменения. Това се отнася до почти всички злокачествени образувания.


Преди половин година във Виенската частна клиника стартира Онкологичния център, ръководен от проф. Цилински. В него е обхванат целия процес - от диагностика на онкологичните заболявания до лечението. Застъпена е и интервенционалната радиология, която е много важна дисциплина. С помощта на СТ-контрол може да се намери точно къде е туморът. Молекулярният патолог анализира находката, след което резултатите се обсъждат и анализират от интердисциплинарен туморен борд. Това е комисия от различни специалисти, които обсъждат конкретния случай при всеки пациент. Всеки е тесен специалист в своята област. Не е възможно отделен специалист да прецени кое е най-доброто лечение, решението трябва да се вземе в екип, посочи онкологът. Подходът се прилага еднакво както към пациентите от Австрия, така и към тези от чужбина.

Лекарствата за свои и чужди пациенти са еднакви

По принцип се използват едни и същи лекарства за австрийските и чуждите пациенти. Всички медикаменти се регистрират първо в Европейската агенция по лекарствата, което означава, че те могат да се прилагат във всяка страна от ЕС. Различно е само реимбурсирането - то се решава поотделно във всяка страна.

“Всички използвани от нас лекарства са регистрирани и в България, но не всички реимбурсират. Има още една подробност - когато не се реимбурсира едно лекарство, то обикновено не се намира на пазара, особено при новите, по-скъпи терапии. Знаем например, че новите лекарства в западните страни се регистрират за около 3 месеца, а в други държави от ЕС, особено в Източна Европа, регистрацията се проточва до 10 г.”, коментира проф. Цилински. В отделни случаи може да се наложи лекарствата за българските пациенти да бъдат закупени от чужбина.

Имуноонкологията е големият пробив

Вълнуващата новост в лечението на рака е имуноонкологията. Тя е големият пробив за последните 20 г.  Как работи тя? Туморите потискат реакцията на имунната система чрез физическа интеракция. Кръвните клетки, които биха атакували тумора, биват парализирани. Имуноонкологията неутрализира тази “парализа”. С други думи отваря - разрешава на кръвните клетки да атакуват тумора. Има различни типове “мостове”, които позволяват вдигането на такава парализа. Това е само началото, очакваме още много новости при тези терапии, обобщи онкологът.

Коментари