Публикация

Проф. Цекомир Воденичаров е предложен за орден „Св. св. Кирил и Методий“

Проф. Цекомир Воденичаров е предложен за орден „Св. св. Кирил и Методий“

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за награждаване на проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн, с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за значимия му принос в областта на медицинската наука и в утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование в България.
Това съобщава правителствената информационна служба.

 

Проф. Воденичаров е роден през 1949 г. в София. През 1973 г. завършва с пълно отличие медицина в Медицински университет - София. През 1979 г. придобива специалност по социална медицина. През 1980 г. е кандидат на медицинските науки, а през 1989 г. - доктор на медицинските науки. Избран за доцент и зам.-декан на Медицинския факултет при Медицински университет - София; ръководител на Секция по медицинска етика в Катедрата по социална медицина на Медицински факултет - София.

През 1995 г. е избран за професор в Медицински университет - София

Ръководител на Катедрата по социална медицина и здравен мениджмънт на Медицински факултет - София. Преминава през множество специализации и курсове в чужбина.

 

През 2001 г. проф. д-р Воденичаров е избран за декан на създадения от него Факултет по обществено здраве към Медицински университет - София, където въвежда и утвърждава теорията и практиката на новото обществено здраве в България. По негова инициатива е подпомогнат процесът по създаването и на други факултети по обществено здраве в страната. Активна е и ролята му в процеса по установяване и изграждане на международното сътрудничество на Факултета по обществено здраве, чрез контакти с водещи академични структури в областта на общественото здраве.

Автор е на повече от 300 публикации и 12 монографии

Под научното му ръководство през годините защитават докторски дисертации и дипломни работи стотици утвърдени през годините здравни политици и мениджъри.
Носител е на високи призове и отличия за постигнати научни, експертни и обществени постижения като „Златен Хипократ“, „Златна Панацея“ и други.

 

 

снимка: МУ-София

Коментари

Петър  Галев
3 яну 2019 17:40

Безспорен авторитет и ерудит, при това не само в областта на медицината и общественото здраве. Проф. Воденичаров е представител на класическото поколение лекари, които са не само отлични професионалисти, но и личности. 

Анонимен
10 яну 2019 08:59

ИМА ЛИ ЖИВИ НЕГОВИ КОЛЕГИ, КОИТО ЗНАЯТ ПО- ПОДРОБНО НЕГОВОТО РАЗВИТИЕ ; ЗАЩО НЕ СЕ ПОСОЧВА КАКВИ ДЛЪЖНОСТИ Е ЗАЕМАЛ ДО ПРОМЕНИТЕ ?