Публикация

Отказват лечение на българчета в чужбина

Отказват лечение на българчета в чужбина

В чужбина отказват лечение на български деца заради недоверие към Националната здравноосигурителна каса, предаде БНР.
Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“, разказа в ефира на националното радио за случая на 5-годишно дете със сърдечни проблеми, нуждаещо се от протезиране на аортата, което е кандидатствало за лечение в университетска болница в Кьолн (Германия), откъдето обаче получава отказ. На 9-годишния Стефан също е отказано лечение – този път от Румъния.

Лично изисках директорът на Фонда за лечение да изпрати едно писмо до управителя на НЗОК, да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от НЗОК. То е ясно защо – защото имаме прекалено много просрочия, коментира Пенка Георгиева.

От пациентски организации предупреждават за това от 2-3 месеца, когато стана ясно, че фондът ще бъде закрит и ще премине към НЗОК.

Чужди болници често предпочитали да лекуват децата чрез фонда, а не чрез касата

защото нямат доверие в нея. Пенка Георгиева добави, че това недоверие на болниците се наблюдава от доста време. Тя подчерта, че е задала редица въпроси до премиера и очаква отговори.

 

Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ сподели, че

очаква и проблеми с лечението на децата с левкемия

Освен лечението на деца в чужбина, ние плащаме на около 30 деца медикаментите в България – за лечение на тежки онкологични заболявания. Тези деца няма да могат да получат своите лекарства. Това са медикаменти, които не са регистрирани и касата не може да плаща, затова ги плаща фондът. Това е абсурдно. Медицинските изделия, които плащаме за нашите деца в чужбина, също ги няма в позитивната листа на НЗОК, изтъкна Пенка Георгиева.

 

Тя попита какво ще правят всички тези болни деца и техните семейства, след като фондът бъде закрит.

 

„В такъв нормативен хаос се вкара д-р Дечо Дечев (управител на здравната каса), че нямам обяснение защо го направи. Единственият полезен ход в момента е фондът да остане да работи, както досега“, допълни председателят на пациентски организации „Заедно с теб“.

Коментари