Публикация

Виртуалната реалност като терапия

Виртуалната реалност като терапия

                                    Рехабилитация във виртуална реалност

 

    „Потребността от виртуалната реалност в здравеопазването е голяма. До три години система за виртуална реалност ще има във всяка болница и във всеки център за рехабилитация и ще помага на хората”
(Източник- Forbes)

  Установено е, че виртуалната реалност има доста терапевтични ползи, когато се използва при пациенти, изискващи физическа рехабилитация. Например, пациентите, преживели инсулт могат да подобрят мускулните си реакции. Виртуалната реалност да създава мотивация. При провеждане на рехабилитацията в болниците , виртуалната реалност създава по-интересна атмосфера за успешна терапия.

  Neuroforma  e нова система за виртуална реалност, която ускорява възстановяването на пациентите и има мотивационно терапевтичен подход. Освен за рехабилитационни центрове ,има разработен софтуер и за домашна грижа.

  Това иновативно устройство се  използва за подобряване на когнитивните и двигателните функции на пациентите. Прилага се основно при пациенти с неврологични и посттравматични състояния, както при възрастни така и при деца. Тя се състои от  голям екран, компютърна система и оптична система с 3D технология, която позволява прецизно наблюдение на дейността на пациентите.

  С Neuroforma пациентите получават незабавна обратна връзка относно изпълнението на упражненията. Има възможност за  едновременно ангажиране на  когнитивните и двигателни функции, благодарение на ползваната парадигма за двойни задачи. С Neuroforma  се подобряват : прецизността на движенията, визуално-двигателната координация, подвижността на ставите, мускулната сила и издръжливост, заедно с възприятието, процесите на взимане на решение, внимание и памет.

   Стойката на пациента е много важна,  както в началото, така и по време на упражнението.  3D модулът на стойката ефективно се справя с този проблем като използва високотехнологична триизмерна технология за анализ на картината и незабавно дава отзив на пациента.

Коментари