Публикация

Д-р Цв. Райчинов: Парите за здраве отиват за други цели


НЗОК отчете излишък от 455 млн. лв. Къде са отишли и как са усвоени икономисаните пари?
Това попита председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов по време на конференцията на съсловната организация, посветена на проблемите в системата на здравеопазването, следствие от действащите регулативни стандарти, делегирани бюджети и проект за национална здравна карта.

Той посочи, че събираемостта в НАП по линия на здравните вноски е в рамките на планираното –  над 46% до края на май. Председателят на БЛС подчерта, че самото понятие делегиран бюджет е абсурдно, понеже нито касата, нито болниците са бюджетни институции.

„Системата се пропуква отвсякъде, но особено страшно е за болниците. Те не могат да оцелеят, а още по-малко да гарантират достъп и качество. Намаляването обаче на средствата в доболничната помощ рефлектира в болничната, където се насочват хората. Това е порочен кръг, каза за Хелт медия д-р Райчинов. България в момента работи с около 3% от БВП за здравеопазване. Такава страна няма и в Африка.”

Д-р Райчинов изрази разочарование от досегашния ход на реформата: „Ние сме готови да дадем рационални предложения, но ако реформата се изразява само в това да паднем на 1% от БВП за здравеопазване, е много просто: минаваме към бюджета, казва се, че се лекува един на десет българи и приключваме с реформата.
Ако парите, които се събират за здраве, се използват само за тази цел, тогава ще има достатъчно средства, за да работи системата нормално. Някой ги изразходва незаконно за други цели.

Не искаме допълнителни пари. А само тези около 2,5 млрд. по закон, които щяха да са достатъчни тази година да се работи нормално. Но сега разполагаме с 1,6 млрд. – от тях близо 400 млн. са похарчени миналата година, а са в бюджета за 2010. В момента в здравеопазването действа единствено финансовата целесъобразност, което означава гражданите да се спасяват, както могат”.

Коментари