Публикация

Д-р Маджаров: Нужен е по-строг обществен контрол върху парите на НЗОК

Д-р Маджаров: Нужен е по-строг обществен контрол върху парите на НЗОК

Трябва да направим така, че пациентите активно да участват в контрола на изразходването на средствата от Националната здравноосигурителна каса.
Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в интервю за БТА.

 

Според него

изминалата 2018 г. е била спокойна за здравния сектор

Нямаше преразходи, нямаше вълнения за недостиг на средства. От друга страна, се поставиха основите за решаване на някои проблеми, за други се повдигнаха въпроси, като например за евентуална промяна на здравноосигурителния модел. Дали това ще се случи, е друг въпрос. За първи път се призна, че са необходими още средства, призна се, че в контрола трябва да се включи и самото общество, подчерта д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира и постигнатата договореност

да не се прехвърлят вече средства от параграф в параграф в бюджета на НЗОК

„Не е редно, ако някъде не са усвоени средства, да се дават на друг. Нали парламентът е гласувал, че тези средства трябва да отидат за даден параграф - за общопрактикуващите лекари, за специалистите, а ако те не са ги усвоили, невинаги вината е тяхна. Понякога това се получава заради лошо написани правила (…).

 

Ако към 30 септември има неусвоени средства, съвместно с Надзорния свет на НЗОК имаме различни варианти - можем да повишим цената на дадена дейност, а за болниците ще може да се плаща надлимитна дейност за минал период“, изтъкна д-р Маджаров.

 

Той поясни, че

законът разрешава да се плащат дейности за минал период на чужди болници, както и за лекарства

Неговото мнение е, че болниците ще могат да получат средствата си за надлимитната дейност за предишни години, защото в противен случай НЗОК ще бъде осъдена.

Вече има няколко спечелени от болници дела и когато трябва да се платят и лихви, ще бъде от средствата в бюджета на касата. Ако случайно стане така, че да има неусвоени средства в болничната помощ, е много по-добре да се покрият стари задължения, отколкото да отидат някъде другаде и тези стари задължения да „висят“ после с лихви на следващия бюджет. По-добре е всички мерки, които се взимат за затягане на контрола, да доведат и до това да няма преразход, каза председателят на съсловната организация.

От думите му стана ясно, че вероятно ще бъде направена

нова методика за заплащането на работещите в отдалечени населени места

В интервюто той изтъкна още, че

членски внос от 8 лева към съсловната организация

какъвто е от 10 години, не отговаря на реалните условия.

 

„Трябва да са някакви проценти от минималната работна заплата. Осем лева е изключително малко за една авторитетна организация. Все пак професията на лекаря не е нископлатена“, смята д-р Маджаров.

 

По думите му това е въпрос на промени в устава. Дали да се вдигне членският внос ще бъде решено на събора на БЛС през май.

Коментари