Публикация

От печата: По-ниски разходи за модерното лечение на хепатит

От печата: По-ниски разходи за модерното лечение на хепатит

Разходите на здравната каса за стандартното медикаментозно лечение на хепатит С вече са по-високи, отколкото за терапията с по-новите и потенциално по-скъпи препарати, навлезли у нас в последните 3 години.

 

Това пише в новия си брой в. „Сега”.

 

Изданието припомня, че

от 2016 г. НЗОК поема лечението на хепатит С с т.нар. безинтерферонова терапия

Тя има 97% успеваемост. Преди това осигурителният фонд плащаше само за терапия с интерферони, която е по-малко ефективна.

 

Данните на касата сочат, че през 2015 г., когато не е имало ограничение на броя болни, 507 души са получили терапия със стандартното интерфероново лечение, при която успеваемостта е до 50%. Заплатената за целта сума е 8 800 000 лв. От касата обясняват, че цената на един болен, лекуван с пегилиран интерферон и рибавирин, за 48 седмици е между 22 и 23 хиляди лева. Когато към терапията на пегилирания интерферон и рибавирин се прибави протеазен инхибитор, цената на курс лечение се повишава до 90 000 лв. и успеваемостта е до 70%.

 

През 2016 г. НЗОК започна да плаща и безинтерфероновото лечение. Тогава е поета терапията на общо 901 пациенти, от които 411 са получили новите медикаменти, а осигурителният фонд е платил над 38 млн. лв. От началото на 2016 до март 2017 г. това лечение се прилагаше приоритетно за 12 или 24 седмици само при пациентите в напреднал стадий и на хепатит С, и с тежки придружаващи заболявания, уточнява всекидневникът.

След март 2017 г. бяха приети нови критерии за лечение

в които приоритетните групи пациенти отпаднаха и терапията вече можеха да получат всички с доказан вирусен С хепатит. Затова през същата година са лекувани 1310 души, но „в резултат на договорените много добри отстъпки от страна на НЗОК стойността на лечението е намалена” - вместо да плати над 100 000 000 лв. „в резултат на договорените отстъпки НЗОК е заплатила по-малко от половината”.

Към момента болните с хепатит С се лекуват за 2 или 3 месеца

с успеваемост на терапията 97-98%. Реално разходът за болен е намалял в сравнение с разхода на болен, лекуван с интерферон и рибавирин, при които терапията е с продължителност 1 година и успеваемост 50-70%, допълва изданието.

Коментари