Публикация

Д-р Г. Цигаровски: Спестяването от първичната помощ е разхищение


Първичната помощ в развитите страни се финансира с 20% от бюджета за здравеопазване и дава 50% от ефекта му.
Това каза заместник-председателят на пловдивската лекарска колегия д-р Георги Цигаровски, според когото казаното навремето от Пирогов си остава истина - грам профилактика е колкото килограм лечение.

В момента у нас се заделят 7% за първична здравна помощ – съответно и ефектът е три пъти по-малък. Това е нерационално, а по време на криза е разхищение, посочи д-р Цигаровски на конференцията на БЛС в София.

„Спестяването на пари на ранните етапи води до пъти по-големи разходи на по-късния етап. Ако здравната каса ми е вързала ръцете и аз не мога да направя консултации и изследвания, съм принуден да пратя пациента по клинична пътека в болница. Иначе той ще се усложни и аз с бездействие ще доведа до неблагоприятни последици за него. И какво се получава - вместо правилна диагноза и лечение за 50 лева - 600 лева за  болнично лечение”, каза представителят на пловдивската лекарска колегия.

Той съобщи, че на семеен лекар са отпуснати по 1,45 лв. за изследвания и по-малко от половин направление на пациент на година.

Коментари