Публикация

Навигационна бронхоскопия в помощ на диагнозата при рак на белия дроб

Навигационна бронхоскопия в помощ на диагнозата при рак на белия дроб

Нови технологии помагат за по-прецизна диагностика при рак на белия дроб, което направи възможно успешното отстраняване дори на тумори в III и IV стадий заедно с прилежащите лимфни възли. Това обясни проф. Валтер Клепетко от Виенската частна болница (Wiener Privatklinik), един от водещите специалисти по торакална хирургия не само в Австрия, но и в Европа. Името му се разчу допълнително миналото лято, когато той присади бял дроб на звездата от Формула 1 Ники Лауда. Без операцията на Лауда му оставали броени дни живот.

Възможности на новата бронхоскопия

Добрата бронхоскопия позволява да се диагностицират прецизно лимфните възли, да се установи дали там вече има ракови клетки, посочи проф. Клепетко. В практиката използваме не само стандартната, но и тази с интрабронхиален ултразвук IBUS. При нея със специален бронхоскоп, снабден с ултразвук, се стига до бронхите. По този начин се получава картина от вътрешната страна на лимфните възли, която е различна от тази, получавана със старите методи. Това е прогрес в диагностиката, отбелязва гръдният хирург.  

 

Навигационната бронхоскопия позволява да се навигира в бронхиалната система и да се огледа всичко отвътре много добре. Всичко това води до много по-точна диагноза, допълва той. Иначе стандарт в диагностиката е ПЕТ скенерът.

Новите технологии обаче изискват много опитен екип, който да спазва високи медицински стандарти. Хубавото е, че в болницата Wiener Privatklinik имаме наистина много опитни колеги, всеки от които е корифей в собствената област, поясни проф. Клепетко.

 

Така много бързо, ефективно и с високо качество се поставя диагнозата, от която зависи и решението какво ще бъде лечението.То се взема в екип, където се дискутират различни възможности. В някои ситуации нещата са ясни, а в други се изисква повишено внимание.

Променя ли се значението на торакалната хирургия

Най-честото приложение на гръдната хирургия е при рак на белия дроб. “В миналото в ранните стадии първо прилагахме индукционна терапия, която подготвя пациента за операция. Хирургията вече се прилага и в напреднали стадии след съответната подготовка с лекарствената терапия.

 

Тънкостта е да се прецени индивидуалното състояние на пациента, кой е най-добрият вариант за него. Необходим е опит за тази преценка. За да разберете какво е нужно, трябва да се види къде е туморът, дали е разпространен към лимфните възли, има ли метастази. Тук разполагаме с модерни технологии, които ни помагат за точна диагноза, да се изясни какъв е стадият”, коментира проф. Клепетко.

Модерната торакална хирургия има няколко важни аспекта

Тя е миниинвазивна - разрезите са минимални, което не операцията пречи да се направи качествено. Мъките за пациента са по-малко, има възможност той да бъде изписан максимално бързо от болницата. Обикновено това става 4-5 дни след операцията, в 90% от случаите е така. Минимално инвазивният подход носи по-малко болка и страдание, като в същото време позволява радикално отстраняване на тумора.

Имали сме случаи на много големи тумори, които се инфилтрират в други тъкани и структури. Те трябва да се разделят и да се направи необходимата корекция, разказва проф. Клепетко.

 

Смъртността в операциите е много ниска, въпреки че при него идват някои много тежки и сложни случаи. За последните 5 г. той загубил само един пациент тук в болницата - човекът получи инсулт скоро след операцията. Не е било свързано директно с хирургичната намеса.

Разлики в операцията според вида на рака

Дребноклетъчният рак на белия дроб често се открива едва в напреднал стадий, когато има и метастази. Недребноклетъчният, който е локализиран, е много подходящ за операция, а прогнозите са добри. Хирургичната техника е еднаква, но се прилага според индикациите. При дребноклетъчния трябва по-консервативен подход. При недребноклетъчния оперираме и с разсейки в лимфните възли, при локална инфилтрация след прилагане на индукционна терапия.

 

Във Wiener Privatklinik оперират и тумори близо до сърцето - нещо, което в много случаи хирурзите в България не смеят да правят. Понякога оперираме дори направо в сърцето, като използваме ЕКМОС - екстракорпорална мембранна оксигенираща система, за да подкрепим сърцето, пояснява проф. Клепетко. За съжаление ракът на белия дроб засяга и млади хора. Най-младият пациент, който съм имал, беше на 17 г. и с аденокарцином, споделя хирургът.

 

Повечето пациенти получават комбинирана терапия - операция, химио- и лъчетерапия.

“Вече разполагаме и с възможностите на таргетната терапия и имунотерапията. За момента още не знаем, къде е точното им място в хода на терапията. В момента се преценява конкретно за всеки пациент. С времето, когато се съберат повече статистически данни, опит и наблюдения, които да анализираме и да знаем по-точно. Много вероятно е обаче в бъдеще имунотерапията да се прилага преди хирургията, а след това някаква друга терапия. Хирургията ще има още по-важна роля. заради локалния контрол на тумора. Това е модерният начин за подход”, коментира проф. Клепетко.

Как се измерва успеха след операцията

Виенската болница се опитва да проследява своите пациенти доживот. Обикновено 3 месеца след операцията се препоръчва контролно изследване на скенер (СТ, компютърна томография), после веднъж на 6 месеца и на 1 г. 

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари

Каква е цената за лечението?