Публикация

Все по-труден става достъпът до аптечно обслужване, отчитат от БФС

Все по-труден става достъпът до аптечно обслужване, отчитат от БФС

Българският фармацевтичен съюз (БФС) изрази загриженост за липсата на гарантиран и равнопоставен достъп до лекарства и фармацевтични услуги за населението.

 

Съсловната организация разпространи становище, провокирано от новината, че

жителите на поредна община в страната – Бобошево, остават без аптека и фармацевтично обслужване от началото на 2019 г.

БФС припомня, че в правителствената програма за управление за периода 2017-2021 г. ясно са дефинирани приоритетите в здравеопазването и мерките в подкрепа на малките и средни предприятия и фармацевтичния сектор.

 

Тревожно е, че и през 2018 г.

не се наблюдава подобряване на достъпа до аптечно обслужване и не се повишава качеството на фармацевтичната грижа

както е заложено в цел 121. Не са предприети мерки за въвеждане на инструменти за преодоляване на регионалните дисбаланси по отношение на достъпа до аптеки (мярка 455), а напротив, аптеки се закриват и от това страдат българските граждани, изтъкват от фармацевтичния съюз.

 

Съсловието за пореден път изразява своята

загриженост за липсата на национална аптечна карта, регулация на откриването на аптеки чрез демографски и географски критерии

с цел постигане на европейски стандарти за достъп до лекарствени продукти и фармацевтични услуги.

 

Българският фармацевтичен съюз изтъква, че ще продължи да насърчава и подкрепя всички усилия за разширяване ролята на фармацевтите в системата на здравеопазването като най-достъпните медицински специалисти.

Коментари

Истината че трудът на фармацевта си остава недооценен.Нормативната база е за спазване.Финансово нещата не са на правилно ниво.Проблема с Бобошево е от много години,това е естествения развои на нещата.