Публикация

От печата: 4 пъти е нараснал броят на невръстните родилки

От печата: 4 пъти е нараснал броят на невръстните родилки

Четири пъти е скочил броят на децата, родени от деца, само за четири години. През 2013 г. непълнолетните родилки са били 836, а през 2017 г. случаите вече са 3300.

 

Това пише в днешния си брой в. „Монитор“, позовавайки се на данни на Държавната агенция за закрила на детето (ДАДЗ) и Министерството на труда и социалната политика.

Невръстни са станали майки най-много в София – град, София – област

и областите Бургас, Враца, Пловдив, Варна и Русе. Съвместни проверки на ДАДЗ и Дирекция „Социално подпомагане“ в тези области са установили, че през 2013 г. родените деца от малолетни майки под 14-годишна възраст са 24. Целта на инспекциите е била да се предотврати изоставянето на деца в домове и ранни съжителства на малолетни и непълнолетни.

 

Изданието посочва, че втора проверка, извършена от 1 октомври 2015 г. до края на 2016 г. в същите области, показва, че броят на родените от деца, вместо да намалява, нараства. Оказва се, че новородените бебета от малолетни и непълнолетни момичета вече е 853. От тях половината - 448 са малолетни. Новородените живи бебета от тях са 405.

 

Проверка на всекидневника показва, че

най-много бебета от малолетни и непълнолетни майки се раждат в две софийски здравни заведения

- АГ болница „Св. София“ и УМБАЛ „Света Анна“.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Монитор“.

Коментари

На фона на 44 000 раждания за страната през 2018г... Подготвени ли са здравната и социална системи за това?