Публикация

Д-р Ангел Кунчев: Вирусите не се плашат от ниски температури

Д-р Ангел Кунчев: Вирусите не се плашат от ниски температури

Първата десетдневка на януари е белязана от арктически ниски температури. В цяла Европа живакът падна значително под нулата, което неминуемо се отрази и на здравословното състояние на хората. Организмът изпитва силен стрес, когато времето навън рязко застудее, припомня главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Разликата между градусите в затворените помещения и тези навън е значителна, което се явява предпоставка за развитие на много заболявания. Организмът се изтощава, а имунната му защита намалява.

Много хора смятат, че при студено време вирусите не се разпространяват

и няма опасност да се разболеят от грип. Всъщност вирусните щамове оцеляват и при екстремно ниски температури, подчерта д-р Кунчев в интервюто си за dir.bg, и при лекото затопляне веднага се активират. Студеното време единствено спомага за ограничаване на контактите, защото хората излизат по-рядко и по този начин ограничаваме контакти, които могат да носят зараза. 

Хората със сърдечни проблеми да не излизат на студа

Започналата грипна епидемия няма как да бъде възпрепятствана от ниските температури, предупреди главният здравен инспектор, и напомни, че хората с хронични заболявания, възрастните и децата трябва да са особено внимателни. В България случаите на заболели от грип нарастват и се очаква до 2 седмици да достигне обичайните за това време на годината нива. В Европа най-засегнатите от грип в момента страни са Португалия, Швеция, Турция, Норвегия, където заболелите са над средните показатели за периода. 

Коментари