Публикация

От печата: Лекарствата с нов защитен код

От печата: Лекарствата с нов защитен код

На 9 февруари ще стартира нова система за контрол над лекарствата, която предвижда те да имат нови кодове на опаковките, а аптеки, търговци и производители - да могат да поставят и четат тези кодове.

Това е система за верификация на медикаментите, задължителна за всички страни от ЕС

Целта й е да възпрепятства продажбата на фалшиви продукти, отбелязва в новия си брой в. „Сега“, позовавайки се на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

 

Изданието уточнява, че

вече всички лекарства, отпускани с рецепта, ще имат на опаковките си двуизмерен 2D-баркод с 4 елемента

- уникален код на лекарството, партиден номер, срок на годност, сериен номер. Той се поставя от производителя и се сканира в аптеката с баркод четец при отпускане на препарата.

Верификацията на лекарствата - какво трябва да направят аптеките срещу фалшифицирането

Националните системи на страните членки са свързани в Европейски хъб, където се подава уникалният идентификационен номер на всяко лекарство с рецепта, обясняват от БОВЛ.

Целта е да се осигури пълна проследяемост на лекарствата

- производителите поставят баркода върху всяка една опаковка, кодът се въвежда в единна европейска система, от която стига до национални хъбове, и аптеката, когато продава лекарството, проверява кода с четец.

 

Ако системата покаже несъответствие, значи, че или уникалният код не е въвеждан в системата, или е въвеждан, но вече е освободен, т.е. лекарството е било продадено – тогава аптеката няма да може да отпусне това лекарство на пациента, допълва всекидневникът.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Коментари