Публикация

Обвиненията към лекарите за всеки починал няма да доведат до нищо позитивно

Обвиненията към лекарите за всеки починал няма да доведат до нищо позитивно

Свидетели сме на поредната трагедия - нелепа смърт на дете, при която роднини протестират и искат наказания за лекарите. Става въпрос за момченце от столичния кв. "Ботунец", което играло на "Не се сърди, човече", лапало пионките и една от тях попаднала в дихателните пътища. Роднините първо повикали спешна помощ на тел. 112, след това се отказали от линейката и сами тръгнали към поликлиниката в "Ботунец" да търсят спасение. Както добре знаем, при попадане на чуждо тяло в трахеята, незабавно трябва да се приложи прийомът на Хаймлих. Но колко хора знаят за това и могат да го правят? Най-вероятно родителите са тупали детето по гърба, с което чуждото тяло е влязло още по-навътре. Прекратяването на достъпа на въздух до белия дроб само за няколко минути води до необратими мозъчни увреждания. Няма на света спешна помощ, която да дойде за 5 минути. Т.е. в случай на задавяне, на сърдечен арест, на удар от електричество и някои други състояния, единственият шанс е околните да реагират адекватно. Да разпознаят животозастрашаващото състояние и да приложат съответните техники в опит за спасят пострадалия. Всъщност хората от "Ботунец" протестират срещу самия факт, че детето е починало нелепо. И намират отдушник в обвиненията към медиците. Така бягат от своята отговорност, че не са реагирали правилно. Но с такива протести, в крайния софийски квартал няма да дойдат повече и по-квалифицирани лекари и сестри. Най-много и наличните да си потърсят по-добро място за работа. Обвиненията към лекарите се превръщат в епидемия, която сама по себе си може да вземе жертви. Защото един неуверен лекар, който работи под страх да не го обвинят и съдят, със сигурност не е ефективен. А когато винаги обвиняваме лекарите за всяка смърт, независимо от причините и обективните обстоятелства, случаите на наистина небрежно и непрофесионално поведение ще се размиват и ще останат ненаказани. В "Ботунец" със сигурност медицинските екипи нямат вина. 

Коментари

ЗДР., ТАКА Е, МЕДИИТЕ ТРЯБВА ДА ПРЕЦИЗИРАТ ВСИЧКО, КОЕТО ПУСКАТ С МЕДИЦИНСКА ТЕМАТИКА, ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ КАКТО Е В БЪЛГ. ПОГОВОРКА: ВМЕСТО ДА ИЗПИШЕ ВЕЖДИТЕ, ЩЕ ИЗВАДИ ОЧИТЕ;
Д-Р М. НЕНЧЕВА;

Mного точна ,ясна и правдива реакция !Само че по този начин трябва да реагират всички институции ,като менистерство,  лек съюз.Не може винаги лекарят да бъде жертва!