Публикация

Внимание! Грипът може да предизвика неврологично заболяване

Внимание! Грипът може да предизвика неврологично заболяване

Грипът може да предизвика сериозни неврологични усложнения, особено при хората, които вече страдат от някакво неврологично заболяване. Най-застрашени са пациентите с епилепсия, паркинсонова болест, множествена склероза и мозъчно-съдови болести.

 

Възможността от развитието на неврологични усложнения е голяма и при здравите хора, заразени с грип.

 

Най-застрашени са децата,

 

като при тях в следствие на високата температура може да се появят гърчове, които наподобяват епилептичните. Специалистите успокояват, че ако те са единични, не се налага особено лечение. Все пак трябва да се има предвид, че грипът може да отключи епилепсия.

 

При по-възрастните хора сериозно усложнение е появата на Паркинсонов синдром. Причината е, че грипният вирус атакува определени структури на мозъка. При пациентите, които вече имат Паркинсон, може да се стигне до влошаване на тяхното състояние.

 

Най-честите неврологични усложнения в следствие на грипа са:

 

-          Менингит

-          Енцефалит

-          Полиневропатия

 

Менингитът представлява възпаление на мозъчната кора. Характеризира се с висока температура и оток на мозъка, който е свързан с вдървяване на врата, гадене и повръщане. При най-тежките случаи може да се стигне до загуба на съзнание и изпадане в кома.

 

Енцефалитът представлява възпаление на мозъка. Основните му симптоми са главоболие, висока температура, поява на епилептични припадъци, нарушаване на сетивните възприятия и двигателните умения.

 

Полиневропатията е основно свързана с възпаление на нервите на крайните. В някои случаи се получава лицева парализа, свързана с болки.

 

грип

 

За да не се стигне до появата на усложнения е необходимо грипният вирус да бъде лекуван правилно още при появата на първите му симптоми. Това става със

 

специфични противовирусни препарати,

 

какъвто е римантадин хидрохлоридът, насочен за лечение на грипни вируса от тип А, като тазгодишният „свински грип“.

 

Противовирусният препарат може да се използва и профилактично, преди човек да се разболее от грип.

Коментари